Препорука за достављање хране особама у изолацији


Према тренутним истраживањима, ризик од преноса вируса путем хране или амбалаже за храну је врло мали због релативно ниске стабилности вируса у околини на површинама. Пренос преко површина које су недавно контаминиране вирусима, могуће је једино ако се вируси преко руку пренесу на слузницу носа или очију. Иако је мало вјероватно да ће се вируси пренијети преко контаминиране хране, треба примјењивати општа правила свакодневне хигијене и добру хигијенску праксу за припрему  и употребу хране.


Достављање хране које ће вршити волонтери за особе које су под надзором односно у кућној изолацији и друге особе са повећаним ризиком за инфекцију COVID 19 (старије особе, особе са хроничним здравственим тегобама..) помаже одржавању социјалне дистанце и смањењу критичних додирних тачака током спремања и послуживања хране. 

Изузетно је важно да особље (волонтери) које учествују у превозу и дистрибуцији хране нема следеће здравствене симптоме: кашаљ, кихање, упаљено грло (с температуром), пролив, повраћање, видно инфициране кожне лезије (грознице, посјекотине итд.), исцједак из ушију, очију или носа.

Волонтери треба да имају адекватну заштитну опрему (рукавице, маске и по потреби другу опрему). Уколико волонтери нису у могућности да прије и послије сваке испоруке хране оперу и дезинфикују руке, неопходно је да имају препоручено дезинфекционо средство и влажне марамице са 70% етанола.

Приликом испоруке хране, волонтери треба да се придржавају физичке дистанце од 2м уз кратко задржавање код особа којима достављају храну.

Зависно од врсте, хране, особама у изолацији препоручује се савјет да одмах отклоне амбалажу за храну јер може бити потенцијално загађена. Неопходно је обезбједити хигијенске услове транспортних возила (редовно влажно чишћење и дезинфекција).

 

Припремила: Служба за хигијену у ИЈЗ РС

Ревидирано 26.11.2020.




Број отварања: 3118
Датум објаве: 25.03.2020.