Надзор над инфлуенцом, 4.недјеља


У 4. недјељи 2016. године домови здравља Републике Српске су пријавили 2.135 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 852. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 26.979 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 8.168.

У болницама Републике Српске пријављенo је 16 случајева тешке респираторне инфекције (SARI), који су захтијевали хоспитализацију и то из: УКЦ Републике Српске у Бањалуци 12 случаја и ОБ Приједор 4 случаја. Особе су већином средње и старије животне доби.


У прошлој седмици укупно је тестирано 7 узорака на вирус инфлуенце: 1 узорак ILI инфекције из Дома здравља Бања Лука који је био негативан и 6 узорака SARI случајева из УКЦ Републике Српске и код њих 5 је утврђен вирус инфлуенце A/H1pdm09, док је један био негативан. Ова установа је пријавила и 2 смртна исхода SARI случаја, од којих је један позитиван на вирус инфлуенце A/H1pdm09, док је други још у раду. Оба се припадала високо ризичним групама за развој тешке клиничке слике са компликацијама (тешко прогресивно неуролошко обољење и особа са тешким хромозомским конгениталним поремећајем). Ниједан од ових пацијената није био вакцинисан против грипе у овој сезони.

Као што је и очекивано, примјећујемо пораст броја обољелих од све три врсте инфекција у Републици Српској, а епидемиолошки је најважнији пораст управо ILI и SARI случајева. С обзиром да активност вируса грипе на нашем подручју значајно порастао, можемо констатовати да се управо налазимо у периоду најинтензивније циркулације вируса грипе као и других респираторних узрочника, када се и очекује највећи број обољелих као и позитивних узорака.

Према подацима са којима располаже Европски центар за контролу болести (ECDC) и Свјетска здравствена организација (СЗО), већина земаља је пријављује пораст интензитета активности грипе. Досад су изолована сва 4 типа вируса инфлуенце; A(H1N1)pdm09, A(H3N2), B/Victoria и Yamagata. Тренутно 60% од свих узетих узорака је било позитивно на A(H1N1), 8% на A(H3N2), док је 26% узорака било позитивно на вирус инфлуенце Б Вирус инфлуенце A(H1N1)pdm09 је тип вируса грипе који је највише заступљен из групе А, а Victoria из групе Б. Пораст броја тешких акутних репираторних инфекцијама у земљама широм Европе (посебно велики број обољељих и умрлих у Арменији, Грузији, Молдавији и Украјини) је управо повезан са доминацијом вируса A(H1N1)pdm09.  

Свакако, велика предност је што су и ове године A(H1N1)pdm09 као и A(H3N2) садржани у вакцини против грипе, а сојеви који тренутно циркулишу у сјеверној хемисфери по досадашњој генетској карактеризацији управо одговарају сојевима садржаним у вакцини.

Због већег боравка у затвореном простору и мјестима гдје бораве веће групе људи (учионице, чекаонице, средства јавног превоза, биоскоп итд) неопходно је примјењивати мјере личне, а посебно респираторне хигијене као и хигијене простора у којем живимо и радимо. Поред редовног прања руку топлом водом и сапуном, покривања уста марамицом приликом кихања и кашљања, јако је важно често провјетравати просторије. Дио опште здравствене културе је не само брига о сопственом здрављу, већ и брига о особама у окружењу. У наредном периоду, посебну пажњу треба обратити приликом посјете пацијентима у болницама, као и особама смјештеним у установама за трајни боравак (старачки домови, њега лица са посебним потребама и сл). Трајање посјете треба свести на минимум, у посјету ићи само ако смо сигурни да немамо неку респираторну инфекцију и избјегавати близак контакт са обољелим.

Извјештај припремила: Мр сц. мед. др Нина Родић Вукмир, специјалиста епидемиолог
Број отварања: 3498
Датум објаве: 02.02.2016.