Одржана конференција за новинаре у Инстутуту, 29.6.2020. год.


Вршилац дужности директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић изјавио је данас на конференцији за новинаре, коментаришући тренутно епидемиолошку ситуацију, да је у одређеним случајевима гдје је дошло до попуштања мјера, односно непридржавања, дошло је и до појаве већег броја позитивних особа.


Зељковић је додао да је проблематично поштовање мјера у пословним субјектима, те поручио власницима, али и институцијама, да је неопходно поштовање мјера које је Институт препоручио.
Према његовим ријечима, Институт је Републичком штабу за ванредне ситуације предложио да се крене са постепеним распуштањем републичких карантина, те да се пацијенти који су позитиви, а без симпотома или са блажом клиничком сликом упуте у кућну изолацију. Исто тако смо предложили да се новооткривени случајеви који немају сипмтоме или су са блажом клиничком сликом буду упућени у кућну изолацију, а надзор би обављале хигијенско-епидемиолшке службе и породични љекари, рекао је Зељковић. Он је додао да ће домови здравља у наредном периоду да се лагано враћају на пун капацитет рада, те да већина њих тренутно ради са 70 одсто капацитета, али да све зависи од епидемиолшке ситуације у локалним заједницама.

Др Јела Аћимовић, епидемиолог у Институту навела је да је у Српској до сада на вирус корона позитивно 2.232 лица, а тестирано је више од 36.000 лица.
Највише позитивних лица у посљедња 24 часа везано је за предузеће у Требињу, због чега још једном наглашавамо да је потребно стриктно придржавање прописаних мјера, поготово у затвореним просторима, рекла је Аћимовићева. Аћимовићева је навела да су тренутно хоспитализоване 133 особе, од чега на Универзитетском клиничком центру 42, те у осталим болницама 91 особа.

Додала је да је пораст броја обољелих тренутно у смислу блажих клиничких слика, али је поштовање мјера неопходно. Међу обољелима у јуну су већином контакти већ позитивних што значи да не поштујемо мјере у смислу дистанце, маски, окупљања, нагласила је Аћимовићева.
Број отварања: 1447
Датум објаве: 29.06.2020.