Конференција за новинаре, 14.7.2020.


Вршилац дужности директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић изјавио је на данашњој конференцији за новинаре да је у неким општинама дошло је до погоршања епидемиолошке ситуације, али, упркос свему, у некима од њих ситуација се смирује. Циљ нам је да број позитивних лица на вирус корона буде што мањи и зато је неопходно поштовати прописане мјере, нагласио је Зељковић. Он је навео да су претходне седмице представници Института разговарали са шефовима кризних штабова у локалним заједницама у којима је дошло до погоршања ситуације с циљем да се направи увид у разлоге за то, као и да се одреде нове мјере, уколико има потребе за тим.


Веома је битно то што локални штабови имају право да уведу и строже мјере од оних које је прописао Републички кризни штаб за ванредне ситуације, те да на тај начин дођу до што бољих резултата у санирању епидемиолошке ситуације, рекао је Зељковић.

Он је нагласио да Институт има веома добру сарадњу са свим болницама у Српској, као и са љекарима у инфективним клиникама, те да је то случај и са болницом у Бијељини, гдје је у протеклом периоду дошло до повећања броја заражених. Према његовим ријечима, Институт располаже довољном количином тестова, да се количине стално допуњавају.  У току је набавка још 20.000 тестова подсредством УНДП-а, а један број тестова набавља Институт од добављача који нам понуди најнижу цијену, појаснио је Зељковић.

Доктор Јелена Ђаковић Девић рекла је да је у посљедњих 24 часа регистровано 50 нових заражених вирусом корона и да је највећи број заражених лица из Зворника, девет. Она је навела да је шест лица из Прњавора, четири из Фоче, по три из Требиња, Лакташа, Приједора и Рудог, по двије из Котор Вароша, Сокоца, Вишеграда, Љубиња, Власенице, Бањалуке и Братунца и по једно из Источног Новог Сарајева, Гацка, Рогатице, Новог Горажда и Шековића. Према њеним ријечима, највећи број заражених има од 30 до 64 године, док их је најмање у најмлађој групи у доби до четири године.

У УКЦ-у Српске хоспитализовано је 58 лица, док их је у другим локалним болницама хоспитализовано 176. Од почетка епидемије у Српској је тестирано 42.126 лица, док је инфекција потврђена код њих 3.254, од којих је око 52 одсто опорављено, а укупно је пријављен 141 смртни случај. Девићева је још једном апелавала на све грађане да се придржавају препоручених мјера.
Број отварања: 1409
Датум објаве: 14.07.2020.