ЗИКА - упутство за труднице


УПУТСТВО ЗА ТРУДНИЦЕ У ВЕЗИ СА ПРЕВЕНЦИЈОМ ШИРЕЊА ВИРУСА ЗИКА

Шта је вирус Зика и како утиче на труднице и плод?

Труднице спадају у ризичне групе које могу да се заразе вирусом Зика. Овај вирус преноси се угризом комарца едес (Aedes). Већина жена које живе у подручју циркулације вируса нису ни свјесне да су заражене, јер је могуће да уопште и не развију симптоме. Само једна од четири заражене особе развија симптоме овог вируса, а ако се симптоми развију, обољење је углавном благог тока.


Најчешћи симптоми су повишена температура и осип који најчешће почиње на лицу и потом се шири по цијелом тијелу. Вирус Зика може да изазове и коњуктивитис, бол у мишићима и зглобовима, те општу слабост која настаје од два до седам дана након угриза зараженог комарца.

Тренутно се врше истраживања о могућем преносу овог вируса са мајке на дијете и које посљедице вирус може да има на плод. Министарство здравља Бразила је, 28.11.2015.године, утврдило повезаност између пораста случајева микроцефалије код новорођенчади и инфекције вирусом Зика на сјевероистоку државе. Према прелиминарним анализама истраживања која су спровеле здравствене установе у Бразилу, највећи ризик од микроцефалије и других малформација доводи се у везу са инфекцијом током прва три мјесеца трудноће. Уз помоћ Панамеричке здравствене организације (ПАЗО) и других агенција, здравствене институције тренутно врше истраживања како би се разјаснио узрок, фактори ризика и посљедице микроцефалије.

Могу ли труднице пренијети вирус Зика на плод током трудноће или порођаја?

Тренутно нема довољно информација о преношењу овог вируса са мајке на дијете током трудноће и порођаја. Пренатални пренос је пријављен код других вируса као што су денга и чикунгуња, а које такође преносе комарци.. Труднице уопштено, а посебно оне које развију симптоме инфекције са овим вирусом, треба да буду под пажљивим надзором надлежног доктора.

Да ли постоји третман за инфекцију насталу вирусом Зика?

Вакцина или посебан третман за инфекцију вирусом Зике не постоје. Према томе, лијечење инфекције овог вируса код свих обољелих састоји се у ублажавању симптома.

Шта ПАЗО препоручује трудницама које живе у подручјима гдје је присутан вирус Зика?

Сви, а посебно труднице, треба да избјегавају изложеност угризима комараца, тако што ће нпр. носити дуге рукаве и ногавице, користити мреже за комарце третиране инсектицидима, те средства за заштиту од комараца која препоруче здравствене установе и у складу са истакнутим упутствима. У сваком домаћинству или окружењу, неопходно је идентификовати и уклонити могућа мјеста на којима се комарци размножавају.

Да ли труднице треба да путују у подручја у којима је присутан вирус Зика?  

Трудницама и женама које планирају трудноћу препоручује се одгађање путовања, односно да процјене неопходност путовања. Али уколико то није могуће, прије одласка у таква подручја, труднице би требало да се консултују са надлежним доктором. Најбитнија мјера је избјегавање угриза комарца како не би дошло до инфекција вирусима Зика, денга или чикунгуња. У том смислу, труднице и жене у репродуктивној  доби треба да се придржавају сљедећих препорука уколико се ипак одлуче за одлазак на мјеста у којима се јавља овај вирус:

  • заштитите кожу од угриза комараца носећи дуге рукаве, хлаче и капе,
  • обавезна примјена средства за заштиту од комараца (репелената) која препоруче здравствене установе, те их користите у складу са назначеним упутствима,
  • уколико спавате током дана, заштитите се мрежама за комарце које су третиране инсектицидима,
  • идентификујте и уклоните могућа мјеста гдје се комарци размножавају.

ПАЗО/СЗО апелују на труднице и жене које планирају трудноћу да затраже пренаталну његу и прате препоруке доктора уколико су путовале или ће путовати у земље погођене овом инфекцијом.

Шта је урођена микроцефалија?

Микроцефалија је неуобичајено стање чији узроци могу бити генетски или изложеност факторима из животне средине (нпр. токсичност, зрачење, инфекције). Дефинише се као стање при порођају гдје је обим главе новорођенчета мањи него што се очекује за ту доб и пол. Микроцефалија представља изоловано стање, а може бити и повезана са другим симптомима попут конвулзија, кашњења у развоју и потешкоћа приликом храњења. Ови симптоми имају различите степене тежине и озбиљности, те у неким случајевима могу бити опасни по живот.

Јако је тешко предвидјети посљедице микроцефалије у тренутку рођења, те је према томе потребно детаљно праћење како би се утврдио њен утицај на новорођенче. Не постоји посебно лијечење микроцефалије.

Како се микроцефалија може потврдити код беба?

Најпоузданији начин да се утврди да ли новорођенче болује од микроцефалије или не, је мјерење обима главе при рођењу, а затим након 24 сата. Кад се потврди присуство микроцефалије, мултидисциплинарни тим здравствених стручњака треба да отпочне са процесом праћења и надгледања дјетета.  

Труднице треба да обављају редовне пренаталне прегледе како би обавиле тестове које доктор затражи, а који су неопходни у свакој фази трудноће.

Може ли мајка обољела од Зика инфекције дојити своју бебу?

Зика вирус је откривен у мајчином млијеку, али тренутно не постоје докази да се вирус преноси на дјецу дојењем. Важећим препорукама СЗО у вези дојења, оно остаје неприкосновени начин исхране дојенчета, посебно у првих 6 мјесеци живота.

Шта би жене требале учинити ако желе одгодити трудноћу, јер су забринуте због микроцефалије?

Жене које желе одгодити трудноћу треба да имају свеобухватан приступ различитим облицима контрацепције. Такође, потребно је пружити савјетовање за примјену различитих облика контрацепције, али и заштиту од полно преносивих болести кориштењем кондома.

Шта би трудница требала учинити ако жели прекинути трудноћу због страха од микроцефалије узроковане Зика вирусом?

Већина трудница у погођеним подручјима ће родити дојенчад без ове врсте малформација. Ултразвук неће поуздано предвидјети микроцефалију, осим у екстремним случајевима. Жене које желе прекинути трудноћу због страха од микроцефалије, треба да имају приступ сигурном побачају.

Које репеленте користити у трудноћи како би се заштитили и трудница и плод?

Репеленти који се примјењују у ову сврху обавезно морају садржавати DEET (N,N-diethyl-m-toluamide), а који се користи преко 40 година широм свијета. Овај репелент је сигуран за употребу код трудница и дојиља уз праћење препорука за његову примјену онако како је наведено на упутству произвођача.

Производи са концентрацијом око 10% су ефикасни у трајању од отприлике два сата. Како се концентрација DEET-a у неком производу повећава, самим тим и заштита је дужа. На примјер, концентрација DEET-a од око 24% је показала је период заштите од угриза комараца у трајању од пет сати. Важно је знати да наношење веће количине производа са вишом концентрацијом овог састојка, нећете повећати степен заштите од угриза комарца, него само продужити вријеме његовог дјеловања.

Репеленти за који садрже и до 30% DEET-a су сигурни за употребу и код дјеце старије од 3 мјесеца, узимајући у обзир количину времена које ће дијете провести на отвореном, изложеност комарцима и стварни ризик од преноса болести путем комараца.

Припремила: др Нина Родић Вукмир, спец.епидемиолог
Број отварања: 2965
Датум објаве: 08.03.2016.