Свјетска седмица дојења, 1-7. август


Обиљежавање Свјетске седмице дојења је започело 1992. године, при чему је сваке године она  посвећена одређеној теми из области здравства, рада, мајчинства и положаја жена у друштву, међународном кодексу рекламирања замјена за мајчино млијеко, заједници и њеној улози у подстицању дојења, економији, науци и образовању и њиховој улози у унапређењу дојења, као и дојењу као основном људском праву. Од 2016. обиљежавање ове седмице и уопште њени циљеви су усклађени са циљевима одрживог развоја (SDGs). У 2018. години Свјетска здравствена скупштина је резолуцијом подржала Свјетску седмицу дојења као важну стратегију у области промоције дојења.


Свјетска седмица дојења обиљежава се сваке године у више од 170 земаља свијета у првој недељи августа мјесеца (01. до 07. август). Свјетска алијанса за подршку дојењу (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) покренула је ову кампању како би скренула пажњу на значај дојења у цијелом свијету, истакла предности дојења и обезбиједила подршку дојењу у цијелом свијету. Сваке године пажња је усмјерена на различите теме од значаја за унапређење активности усмјерених на дојење.

Ове године се обиљежава под мотом „Подржите дојење за задравију планету“ (Support breastfeeding for a healthier planet!) са циљем да се укаже на утицај различитих модела храњења дојенчади на животну средину и/или климатске промјене и на императив заштите, промоције и подршке дојењу за здравље планете и њених становника (#WBW2020 CAMPAIGN).

Наиме, ове године кампања је усмјерена на повезивање седмице дојења са циљевима одрживог развоја и то са тематским пољем 3. у кампањи  WBW-SDG 2030 која је у вези са циљем 6. Чиста вода и санитарни услови, циљем 7. Доступна и обновљива енергија, циљем 11.  Одрживи градови и заједнице, циљем 12. Одговорна потрошња и производња, циљем 13. Акција за климу, циљем 14. Живот под водом и циљем 15. Живот на земљи.

Кампања жели да нагласи да дојење, као облик храњења, доприноси заштити животне средине, пошто се ради о природном процесу и обновљивом извору хране при чијем настанку не долази до загађења, стварања отпада, нити  захтијева паковање и због тога је то облик храњења који је безбједан за животну средину.

Даље кампања истиче значај и улогу дојења у очувању климе и превенцији настанка гасова стаклене баште, будући да производња адаптираних формула, као замјена за мајчино млијеко спада у врсте индустријске производње које доприносе стварању гасова стаклене баште и убрзавају загријавања планете и нарушавају климу.

Циљеви овогодишње седмице дојења су усмјерени на: информисање јавности о вези која постоји између дојења и животне средине и  климатских промјена,  затим на препознавање дојења као паметне/ог одлуке/избора у очувању климе, јачање ангажмана појединаца и организација на подстицању дојења и коначно покретање активности које ће бити усмјерене на унапређење здравља планете Земље и њених становника путем подстицања дојења.

Република Српска у складу са календаром здравља обиљежава Свјетску седмицу дојења. Активности које се предузимају у овој области су у кораку са активностима које се предузимају у цијелом свијету.

У складу са Акционим планом за превенцију и контролу незаразних болести у Републици Српској за период од 2019. до 2026. године предвиђено је осигурње равномјерно високих стандарда промоције, заштите и подршке дојењу у Републици Српској.

Ове године седмицу дојења обиљежавамо и у свјетлу појаве новог обољења COVID 19, инфекције изазване вирусом SARA- Cov-2, и изазовима и дилемама које је пред нас ставила ова инфекција. Оно што је неопходно нагласити је да је дојење и даље приоритет и да мајке које су позитивне на вирус SARA- Cov-2 или су обољеле требају да поштујући све мјере хигијене, респираторне хигијене (хигијене дишних путева), личне хигијене и хигијене животног простора у којем бораве, отпочну дојење свог дјетета и настоје да га одрже минимално првих ђест мјесеци, а по могућности и до друге године живота дјетета уз увођење разноврсне исхране.

 

Текст припремила: доц. др Драгана Стојисављевић, специјалиста хигијене, супспецијалиста дијетотерапије и координатор за исхрану и безбједност хране

 
Број отварања: 367
Датум објаве: 08.08.2020.