Одржана конференција за новинаре након сједнице Владе Републике Српске, тема: Почетак школске године, 17.8.2020.


Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је да нова школска година у Републици Српској почиње 1. септембра, те да ће ученици сјести у школске клупе уз измијењене услове и уз поштовање свих мјера које су прописали Министарство здравља и социјалне заштите и Институт за јавно здравство.


 

Тривићева је нагласила да ће школски час трајати максимално 30 минута, а у школама са већим бројем дјеце 20 минута, те да ће дјеца бити подијељена у групе од по 15 ђака.
Након данашње посебне сједнице Владе, Тривићева је истакла да ће између двије смјене бити минимална пауза од 15 минута, ради дезинфиковања школских клупа и просторија.
Одмори ће трајати пет минута између сваког часа. Препорука је да ужину ђаци носе од куће, да се не би груписали у продавницама, рекла је Тривићева.
Она је додала да скраћени часови и настава у више група неће бити додатно оптерећење за просвјетне раднике, јер ће они и даље имати 40-часовну радну недјељу.

Према њеним ријечима, за дјецу са хроничним болестима, дјецу која су на болничком лијечењу или из било ког другог разлога неће бити у могућности да долазе у школу, биће обезбијеђена онлајн настава, посредством заједничке дигиталне платформе у коју су повезане све основне школе у Српској.
Добили смо препоруке које то мјере сви запослени и родитељи морају поштовати, тако да је одговорност цијелог система да водимо рачуна да бисмо имали минималне ризике од заразе вирусом корона, рекла је Тривићева.


Директор Института за јавно здравство Српске Бранислав Зељковић нагласио је да је Институт припремио сет мјера који се односи на почетак школске године, те да је најважније да се минимализује ризик појаве дјеце позитивне на вирус корона. Прије свега мислимо на ношење заштитних маски и физичку дистанцу, да се физичко васпитање одвија на отвореном, али и неки други часови, за које је то могуће. Родитељи су дужни да мјере температуру дјеци и да у случају симптома реагују. Ако симптоми буду утврђени у школи дијете ће бити изоловано до доласка родитеља, рекао је Зељковић.

Он је додао да је препорука да дјеца носе заштитне маске када долазе у школу и кући, те када се крећу кроз школу, али не и током наставе. Препорука је да дјеца носе памучне маске када долазе и долазе из школе, те да наставници носе маске и током наставе. У учионици ће бити само дјеца и просвјетни радник, неће бити посјета ни гостујућих предавања. Кад родитељи буду доводили дјецу у школу мора се поштовати дистанца од два метра од друге дјеце и родитеља, објаснио је Зељковић.

Он је додао да ће у учионицама бити једно дијете у једној клупи, те да ће таква физичка дистанца омогућити да дјеца буду безбједна. Зељковић је напоменуо да ће хитно бити тестирана дјеца код које се појаве симптоми, те да ће до добијања резултата остатак разреда бити у кућној изолацији.

Директор Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић навео је да ће 20. августа почети дезинфекција свих школа и ђачких домова, те школских дворишта
Број отварања: 3865
Датум објаве: 17.08.2020.