Епидемиолошка ситуација у Републици Српској, конференција за новинаре, 18.9.2020.


У Републици Српској у посљедња 24 часа вирусом корона заражено је 71 лице од 422 тестирана узорка, док је пријављен један смртни случај лица старије животне доби из Добоја.
Највише заражених је из Бањалуке - 10, Бијељине девет, Зворника и Српца по седам, Градишке шест, речено је на данашњој конференцији за новинаре представника Института за јавно здравство Републике Српске.


Директор Института Бранислав Зељковић позвао је на поштовање превентивних мјера посебно у свјетлу почетка нове школске године у Српској. Он је поновио важност ношења заштитних маски, држања физичке дистанце, одржавање личне хигијене и дезинфекције. Још једном апелујемо на родитеље школараца да ставе акценат на превентивне мјере у кући, те приликом кретања од куће до школе. Тренутна епидемиолошка ситуација нам говори да један дио грађана не поштује препоручене мјере, рекао је Зељковић.

Он је упозорио да су у појединим локалним заједницама организовани догађаји који су били у тоталној супротности са препорученим мјерама, након чега је дошло до наглог повећања броја заражених лица.
Одговарајући на питање о руској вакцини, Зељковић је истакао да је за сада направљен први корак - исказивање заинтересованости, а потом треба да се доставе одређени подаци о спецификацији вакцине, затим да се изврши процјена свега тога у Српској након чега се дају стручња мишљења.

Епидемиолог Јелена Ђаковић Девић рекла је да је у Српској од почетка епидемије тестирано 58.221 лице, да је инфекција потврђена код 6.257 особа, од чега је њих око 60 одсто опорављено.
Тренутно је хоспитализовано 258 особа, од чега на Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ 61 лице, а у општим болницама њих 197. На респираторима је тренутно 17 лица на УКЦ-у и четири лица у бијељинској болници, рекла је Девићева.

Она је додала да се осјети благи пад у броју новоразажених када се посматра укупан број обољелих на 100.000 становника и укупан број новобољелих на седмичном нивоу. То дефинитивно нису бројеви који би нас задовољили и који говоре о повољној епидемиолошкој ситуацији. С друге стране имамо и неповољне параметре, а то су број хопситализованих лица, број оних са тешком клиничком сликом, морталитетна статистика која говори да имамо млађу животну доб умрлих, а биљежимо смртне исходе и код особа без хроничних обољења, нагласила је Девићева.
Број отварања: 1808
Датум објаве: 18.08.2020.