Конференција за новинаре посвећена тренутној епидемиолошкој ситуацији у РС, 28.8.2020.


У Републици Српској у посљедња 24 часа вирусом корона заражено је 79 лица, од тестираних 489, а умрле су двије особе из Угљевика и Доњег Жабара, саопштили су представници Института за јавно здравство Републике Српске. Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је данас у Бањалуци на конференцији за новинаре да је и даље неповољна епидемиолошка ситуација у Српској. Међутим, нисмо ове седмице имали троцифрен број обољелих што нам даје наду пред почетак школске године. Молимо родитеље да буду свјесни да сви заједнички имамо обавезу да заштитимо здравље дјеце, рекао је новинарима Зељковић.Он је истакао да ношење маски, за већину хроничних стања, не представља опасност, него додатну заштиту и да ће посебан надзор бити стављен на примјену мјера у борби против вируса корона. Кад је ријеч о почетку нове школске године, Зељковић је рекао да ће под лупом посебно бити јавни превоз, гдје ће се морати стриктно поштовати мјере. Непоштовање мјера код малог броја особа може угрозити цјелокупан систем, зато молимо све да буду свјесни своје одговорности, поручио је Зељковић.

Епидемиолог Јела Аћимовић рекла је да је до сада у Српској вирусом заражено 7.168 лица, те да су преминуле 244 особе. Она је навела да је од 79 случајева највећи број из Бањалуке 16, затим Добоја 11, Теслића осам, Градишке седам, Лакташа и Дервенте по четири, Рибника, Челинца, Брода и Бијељине по три, Мркоњић Града, Приједора, Српца, Модриче, Котор Вароша и Шамца по два, те у Гацку, Братунцу, Прњавору, Вукосављу и Милићима по један случај. Тренутно су хоспитализована 242 пацијента, од чега на Универзитетском клиничком центру 65, од чега је њих 15 на респираторима. У општим болницама је 177 особа, од којих три на респиратору, навела је Аћимовићева.

Она је додала да је неопходно да се грађани прилагоде ситуацији и да утичу да то да снизе трансмисију вируса како би боравак дјеце у школама од наредне седмице био сигуран.
Број отварања: 1055
Датум објаве: 28.08.2020.