У Институту одржана конференција за новинаре, 8.9.2020.


У Републици Српској у посљедња 24 часа вирусом корона заражене су 72 особе од тестираних 434, а умрла је старија жена из Фоче, подаци су Института за јавно здравство Српске. Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић истакао је да је Српска предузела све мјере за заштиту ђака у школама, али се мора радити на јачању дисциплине.Још једном апелујем на грађане у Републици Српској да се придржавају прописаних мјера у борби против вируса корона, јер дисциплина креће од појединца, рекао је Зељковић на конференцији за новинаре Института за јавно здравство Републике Српске. Он је оцијенио да постоји одређена стабилизација епидемиолошке ситуације, мада је и даље неповољна.
Зељковић је навео да идентификација ђака позитивних на вирус корона у школама не представља опасну ситуацију и аутоматско затварање школа. Потребно је да се ђаци придржавају прописаних мјера, како у школи, тако и у кући, додао је Зељковић и напоменуо да се предузимају потребне мјере како би успјешно почела и академска година.

Епидемиолог Јелена Ђаковић Девић рекла је да је од 72 заражена лица, 36 из Бањалуке, седам из Фоче, шест из Бијељине, по пет из Градишке и Лакташа, три из Пала, по двоје из Козарске Дубице, Мркоњић Града и Прњавора и по једно из Зворника, Кнежева, Новог Града и Челинца.

Она је навела да је ријеч о 38 мушкараца и 34 жене, од којих је 20 млађе, 44 средње и осам старије животне доби. Девићева је подсјетила да је у протеклој седмици било неколико случајева заразе у школама и нагласила да се не очекује да ће школе бити мјеста гдје ће се вирус ширити. Она је апеловала на наставнике и родитеље да утичу на дјецу да прописно носе маске. 

До сада су у Републици Српској потврђена 7.874 случаја вируса корона, а преминуло је 265 лица.
Од вируса корона опоравило се 4.944 лица, а тестирано је њих 68.476

 Број отварања: 1010
Датум објаве: 08.09.2020.