Одржана конференција за новинаре, 20.10.2020.


Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић изјавио је данас на конференцији за новинаре да је и даље погоршана епидемиолошка ситуација због вируса корона и нагласио да су смањени капацитети здравствених установа. Зељковић је упозорио да се очекује повећање броја пацијената са средње тешком и тешком клиничком сликом.Он је навео да је Институт добио задатак да припреми сет мјера, те поновио да локалне заједнице могу да донесу рестриктивније мјере у односу на републички ниво. Зељковић је додао да Институт већ седам мјесеци апелује на све грађане да се придржавају предложених мјера, које су најбоље оружје у борби против вируса. Очекује се да кризни штабови у локалним заједницама припреме сет мјера како би стабилизовали епидемиолошку ситуацију, односно да утврде разлоге погоршања ситуације, а након тога да утврде сет мјера за побољшање стања, поручио је Зељковић.

Епидемиолог Јелена Ђаковић Девић рекла је да су у Републици Српској у протекла 24 часа пријављена четири смртна случаја. Она је додала да је примјетно погоршање свих параметара епидемије. Девићева је навела да је међу новоразаженима у посљедња 24 часа деветоро дјеце до пет године, деветоро узрста од шест до 14 година, те осморо узраста од 15 до 19 година.

Вршилац дужности главног републичког здравственог инспектора Милица Матијевић рекла је да су у протеклом периоду обавили појачан инспекцијски надзор привредних субјеката, односно више од 17.000 контрола када је ријеч о придржавању препоручених мјера. Матијевићева је навела да је од укупног броја спроведених контрола, 275 било са неправилностима, које су санкционисане у складу са законом.
Контролисали смо угоститељске објекте, јавни превоз, васпитно-образовне установе и привредне субјекте који запошљавају више десетина радника, рекла је Матијевићева.

Она је додала да су због не спровођења заштитних мјера, током протеклог викенда, мјере забране рада на период од седам дана изречене за 11 угоститељских објеката у Републици Српској.
Број отварања: 3338
Датум објаве: 20.10.2020.