У Институту одржана конференција за новинаре, 27.10.2020.


У појединим локалним заједницама евидентирано је погоршање епидемиолошке ситуације када је ријеч о вирусу корона и забрињавајући је број позитивних случајева у односу на број тестираних, истакао је данас на конференцији за новинаре директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић.
Зељковић је навео да је у протекла 24 часа у Републици Српској евидентирано 625 случајева вируса корона, од 1.417 тестираних узорака. Епидемиолошка ситуација се из дана у дан погоршава, рекао је Зељковиц и додао да су Институт и лабораторије повећали број тестирања.


Он је рекао да ће бити формулисан начин тестирања у локалним заједницама гдје капацитети нису такви да је могуће сва лица тестирати и прегледати исти дан, односно да ће лица са лакшом клиничком сликом остајати кући и бити у изолацији и пратиће се њихово здравствено стање. Уколико дође до погоршања њиховог здравственог стања, биће упућени у амбуланту, након чега ће бити извршена процјена за узимање узорка и тестирање који ће у том случају ићи много брже, објаснио је Зељковић.

Зељковић је поновио апел да су у оваквој ситуацији најбоља заштита маска и физичка дистанца. Он је навео да расте и број умрлих, те да не постоји лице које се не може заразити вирусом корона, нити се може предвидјети како ће ко реаговати на вирус.
 

Епидемиолог Јела Аћимовић рекла је да је у Српској евидентирано пет смртних случајева у протекла 24 часа, а да је број хоспитализованих порастао за 56 пацијената и сада их је укупно 498. Она је навела да је највећи број новозаражених из Бањалуке 172, затим из Бијељине 92. Са овим подацима смо прешли бројку од 15.000 укупно позитивних од почетка епидемије. Никад до сада нисмо имали ни оволики број хоспитализованих због ковида, а само у Универзитетском клиничком центру број хоспитализованих је од јуче порастао за 22, рекла је Аћимовићева. Аћимовићева је нагласила да се у овом тренутку неопходно фокусирати на обољеле са тежом клиничком сликом, те да се обезбиједи да они могу бити збринути - и на примарном нивоу и у болницама.

Молимо људе који имају симптоме који могу указивати на ковид да се не крећу, да остану у кућама. Исто тако, молимо особе које су биле у контакту са неким ко је потврђен случај или има симптоме ковида 19 да остану кући и не контактирају са другим људима 14 дана, рекла је Аћимовићева. Она је указала да пацијенти којима имају симптоме треба да остану код куће и да се јаве породичном љекару, док пацијенти са тежом клиничком сликом морају ићи на преглед како би били адекватно збринути. 

 
Број отварања: 5144
Датум објаве: 27.10.2020.