Одржана конференција за новинаре, 30.10.2020.


Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић изјавио је данас на конференцији за новинаре да ће данас бити одржан састанак представника Института и појединих локалних заједница у Српској ради предлагања нових мјера. Зељковић је рекао да те мјере могу бити строже од оних на републичком нивоу, као и да ће Институт припремити сет мјера за сваку локалну заједницу.


Према његовим ријечима, постотак позитивних лица у односу на број тестираних у појединим локалним заједницама ишао је и до 80 одсто, што је огромно оптерећење како за здравствени систем у тим локалним заједницама, тако и у болничком сектору у тој регији.

Он је навео да је у Српској данас евидентирано 648 нових случајева вируса корона, што говори да је настављен тренд неповољних бројки. Према његовим ријечима, стабилизација епидемиолошке ситуације зависи од поштовања мјера. Од понедјељка, 2. новембра, очекујемо повратак ђака у клупе. За сада смо задовољни стањем у образовним установама и не смијемо дозволити опуштање у примјени мјера, рекао је Зељковић.

Он је додао да је од почетка епидемије заражено 228 дјеце до пет година, њих 519 од шест до 14 година, те 735 од 15 до 19 година. Дјеца се могу заразити и лако пренијети заразу другима, нарочито старијима. До сада су заражена дјеца у Републици Српској имала и имају блажу клиничку слику", додао је Зељковић. Зељковић је навео да здравствене установе секундарног нивоа већ попуњавају своје капацитете, да се сваки појединац мора понашати одговорно, те је захвалио свим грађанима који се понашају одговорно, посебно старијима од 65 година.

Епидемиолог Јела Аћимовић каже да је више од половине тестираних позитивно на вирус корона, што говори о брзини ширења инфекције. У посљедња 24 часа у 41 локалној заједници су регистровани случајеви заразе, од чега је у 15 општина двоцифрен број позитивних. Огроман раст има Требиње са 67 нових случајева, рекла је Аћимовићева. Она је додала да је најзначајнији параметар који се прати у овој фази број хоспитализованих, који је од јуче већи за 63 нова пацијента и износи 661. Највећи проблем у овом тренутку је огроман број особа које захтијевају хоспитализацију. Апелујемо да особе које имају и благе симптоме остану код куће и не шире заразу. Огроман број позитивних је управо међу особама које су имале благе симптоме који личе на обичну прехладу, објаснила је Аћимовићева. У протекла 24 часа у Српској је тестирано 1.227 узорака.
Број отварања: 2337
Датум објаве: 30.10.2020.