Свјетски дан борбе против туберкулозе, конференција за новинаре


Прес конференција поводом 24. марта, Свјетског дана борбе против туберкулозе

Поводом Свјектског дана туберкулозе, данас је у Бањалуци одржана конфетенција за новинаре са које је поручено да туберкулоза и даље представља значајан здравствени проблем у већем дијелу свијета. Ово је болест која може да погоди било коју особу и потребно је да сви узму учешће у борби за њено искорјењивање.

Према подацима Института за јавно здравство Републике Српске, у току 2015. године у Републици Српској од туберкулозе су обољеле 353 особе, док су 2014. години евидентиране 382 новообољеле особе, што говори о тренду пада броја обољелих од туберкулозе, а то је изузетно значајно за цијели здравствени систем.


 

Туберкулоза је изљечива болест. За особе које имају или се сумња да имају туберкулозу, здравствени систем је обезбиједио квалитетну дијагностику и квалитетно лијечење, те обезбиједио систем јавног рада и надзора над осталим особама које би могле да оболе усљед контакта са обољелим, рекао је Ален Шеранић, виши стручни сарадник за јавно здравство при Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Он је истакао да је циљ искорјењивања туберкулозе до 2035, који је поставила Свјетска здравствена организација, изузетно захтјеван, али да је остварив уколико сви заједно будемо посвећени том циљу.

Према подацима Свјетске здравствене организације, туберкулоза узрокује смрт скоро 1,5 милиона људи годишње, односно три особе сваког минута, углавном у земљама у развоју. Ипак захваљујући активном ангажману свих актера у оквиру контроле туберкулозе између 2000. и 2014. године спашено је око 43 милиона живота, рекао је Шеранић.

Он је нагласио да Министарство здравља и социјалне заштите, заједно са свим другим субјектима у друштву, активно ради на сузбијању туберкулозе у складу са Политиком унапређивања здравља становништва у Републици Српској до 2020. године, са препорукама Свјетске здравствене организације, као и одлуком Владе Републике Српске којом је усвојен Програм контроле туберкулозе у Републици Српској од 2013. до 2017. године.

Начелница Службе за микробиологију Института за јавно здравство Републике Српске Пава Димитријевић истакла је да су успостављене одличне контроле над обољелим, њиховом терапијом, те да у том процесу значајну улогу има лабораторијска дијагностика.

Успостављена је мрежа лабораторија у Републици Српској и контрола над њима. Добијена је нова опрема, извршене едукације те успостављена веза са нашом супернационалном лабораторијом у Њемачкој. Такође, све лабораторије су повезане као помоћ једна другој, те је успостављен јасан систем кретања и транспорта узорака, рекла је Димитријевић.

Она је напоменула да се тиме омогућило да се у лабораторију прослиједе узорци и из најудаљенијих мјеста, те на вријеме уради квалитетна дијагностика.

Национални координатор за борбу против туберкулозе у РС Младен Дуроњић истакао је да од укупног броја обољелих од туберкулозе на планети, око пола милиона заражено бактеријом која је отпорна на основна два лијека којима човјечанство располаже за борбу против туберкулозе, те да се те болести дефинишу као мултирезистентна туберкулоза. Међу њима, једна трећина је екстремно отпорна на лијекове и смртност код овакових форми је око 60 одсто. То говори о озбиљности проблема туберкулозе на који се море обратити пажња, рекао је Дуроњић.

Он је појаснио да је за рано откривање туберкулозе, а тиме и успјешно спречавање ширења овог обољења, кључно познавање симптома ове болести.

Неки од основних симптома су кашаљ који се најприје јавља као сухи кашаљ, а касније прелази у продуктиван, повишена температура, губитак тјелесне тежине, губитак апетита, слабост и ноћно знојење, рекао је Дуроњић.

Припремила: Милка Мрђа, портпарол ИЗЈЗ РС
Број отварања: 3904
Датум објаве: 25.03.2016.