Успостављена Мрежа за контролу квалитета и безбједности хране југоисточне Европе, 30-31.03.2016.


На иницијативу Наставног завода за јавно здравство „Др. Андрија Штампар“ покренут пројект посебног јавноздравственог и привредног значаја

У Старој градској вијећници Града Загреба, 30. и 31. марта 2016. год. успостављена је Мрежа за контролу квалитета и безбједности хране ЈИ Европе (SEEN-FSQC), удружења које је основано на иницијативу Наставног завода за јавно здравство „Др Андрија Штампар“. Циљ Мреже је заштити здравље грађана и унаприједити привреду у регији кроз стандардизацију контролисања здравствене исправности хране и подстицање тестирања, инспекцијског надзора те менаџмента квалитете хране.


 

Мрежа за контролу квалитета и безбједности хране југоисточне Европе је невладина организација, по својој природи и улози јединствена у Европи, а окупља регионалне заводе и институте за јавно здравство, факултете који на било који начин учествују у образовању кадрова који ће учествовати у процесу производње и дистрибуције хране, научне институте попут Института Руђер Бошковић те приватне лабораторије. Све ће институције, зависно од подручју свог дјеловања, континуирано радити на заштити потрошача, контроли свих аспеката безбједности хране, подршци стандардизације производње, транспорта и продаје, подстицању произвођача на кориштење стручне помоћи те уједначавању стандарда безбједности и квалитете хране.

Оснивачи Мреже су водеће институције из Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Косова, Македоније и Словеније, а Мрежи ће се до љета прикључити и водеће институције из Србије, Бугарске, Румуније, Грчке, Мађарске и Албаније.

Свечаности успостављања Мреже присуствовали су специјални изасланик предсједнице Републике Хрватске Мате Гранић, градоначелник Загреба Милан Бандић. У име Института за јавно здравство Републике Српске присуствовали су директор Миодраг Марјановић те начелнице служби хигијене и санитарне хемије у ИЗЈЗ РС Весна Рудић Грујић и Биљана Лазић.

О циљевима и будућим активностима Мреже говорили су директор Завода „Др Андрија Штампар“ Звонимир Шостар, директор Института Руђер Бошковић  Томе Античић те директорица Националног института за здравље, околину и храну из Словеније Зора Левачић.

Ово је прва организована група јавноздравствених установа, факултета и лабораторија у Европи и циљ њеног оснивања је осигурати стандардизацију контролисања здравствене исправности хране, инспекцијског надзора и менаџмента квалитете хране у регији.

Уз заштиту здравља грађана и осигуравање јединствених стандарда безбједности и квалитете хране у земљама југоисточне Европе, што је примарни мотив оснивања Мреже, ова ће иницијатива истовремено помоћи и домаћим произвођачима хране да буду конкурентнији, како на домаћим, тако и на иностраним тржиштима.

  

Ознака „Контролисани квалитет“ – први пројект Мреже за контролу квалитета и безбједности хране југоисточне Европе 

Ознака „Контролисани квалитет“ Мреже за контролу квалитета и безбједности хране југоисточне Европе представљаће потврду сигурног и квалитетног прехрамбеног производа те потрошачима пружати додатну безбједности по питању здравствене исправности и квалитета производа. Ријеч је о пројекту који је успјешно развио и имплементирао Завод „Др Андрија Штампар“, а којег ће Мрежа имплементирати и у другим земљама југоисточне Европе. Ознака „Контролисани квалитет“ додјељује се на темељу свеобухватних анализа квалитета, здравствене исправности, али и тзв. индикатора надстандарда (које је произвођач или дистрибутер производа самоиницијативно дефинисао и имплементирао у сам производ), преглед потпуне документације те самог надзора у производњи. Услуга је првенствено намијењена пословним субјектима у прехрамбеној индустрији, произвођачима традиционалних и других прехрамбених производа те субјектима у пословању с храном, укључујући трговачке ланце који пласирају властите робне марке. Реализација овог пројекта подстакнута је актуелним потребама тржишта и праћењем трендова на међународној стручној сцени, али и настојањима да се потрошачима пружи додатна сигурност у конзумацији прехрамбених производа.

Припремила: Милка Мрђа, портпарол ИЗЈЗ РС
Број отварања: 2972
Датум објаве: 01.04.2016.