У Институту одржана конференција за новинаре, 5.1.2021.


Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић изјавио је на данашњој конференцији за новинаре да је ситуација стабилизована посљедњих седмица и да је циљ да број заражених буде што мањи.Током новогодишњих празника било је кршења прописаних мјера, али се надам да то неће погоршати ситуацију када је ријеч о броју заражених. Још једном позивам грађане да се придржавају прописаних мјера у борби против вируса корона, рекао је Зељковић. Он је додао да је у протеклом периоду епидемиолошка ситуација брзо варирала, те да нико не може да предвиди како ће се даље развијати, због чега не смије бити попуштања у примјени основних мјера, ношењу заштитних маски, држању дистанце и одржавању хигијене.

Зељковић је најавио је да би у Републику Српску крајем фебрура требало да стигну руске вакцине против новог вируса короне. Што се тиче наручених вакцина преко ЦОВАX  механизма, имамо информацију да ће све количине стићи у првих шест мјесеци ове године, рекао је Зељковић.

Зељковић је истакао да је из Србије допремљено у Институт 13.500 вакцина против грипа, те да ће наредних дана бити настављена вакцинација. Вакцине које је донирала Влада Србије биће дистрибуисане широм Српске и у наредном периоду биће обавијештене оне категорије које имају право на бесплатну вакцинацију. Свих 13.500 доза вакцина је бесплатно за наше грађане и очекујемо да се што већи број грађана одазове тој вакцинацији, поручио је Зељковић. Према његовим ријечима, акценат ће бити на установама социјалне заштите, домовима за стара лица, те другим категоријама које могу лако да развију тешку клиничку слику од грипа. Зељковић је додао да су јануар и фебруар период када се биљежи највећи број обољелих од вируса грипа.

Епидемиолог Јелена Ђаковић Девић навела је да је у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци тренутно на респиратору 27 особа, а у осталим болницама 25. Она је додала да сви параметри на дневној и седмичној основи и даље задржавају тренд пада, те да је у паду и број хоспитализованих, али да је неопходно да сви задрже одговорност у предстојећем периоду вјерских празника.
Број отварања: 982
Датум објаве: 05.01.2021.