Обиљежена Свјетска/Европска недјеља имунизације


У оквиру обиљежавања Свјетске/Европске недјеље имунизације, у Теслићу је одржана дводневна радионица са темом „Програм имунизације у Републици Српској“.


На радионици се говорило о провођењу програма имунизације у РС, улози родитеља, педијатара и породичних љекара и значају имунизације.

Епидемиолог у ИЗЈЗ РС Јела Аћимовић истакла је да имунизација у свијету сваке године спаси између два и три милиона живота, међутим она још није до максимума искориштена. У свијету свако пето дијете још није вакцинисано јер постоје пропусти у имунизацији у свакој земљи. Због тога су догађаји попут ових радионица прилика да се скрене пажњу на значај имунизације како би се повећали број дјеце која ће се вакцинисати и обухват становништва које ће се заштити од заразних болести. Аћимовић је додала да програм имунизације у РС подразумијева вакцинацију против десет заразних болести, те да у максимално могућим капацитетима прате европске и свјетске стандарде знајући да је у свијету већи број болести против којих се становништво вакцинише.

Вaкцинe су дaлe oгрoмaн дoпринoс у очувању здрaвља становништва, укључуjући искoрјeњивaњe вeликих бoгињa и приближaвaњe искoрjeњивaњу дјечије парализе.

Слоган „Спријечити, заштитити, вакцинисати“ промовише основну поруку недјеље имунизације, да је вакцинација сваког дјетета значајна, како би се спријечио настанак болести и побољшао квалитет живота. Овогодишња кампања наглашава потребу за имунизацијом адолесцената и одраслих особа, те настоји да скрене пажњу на значај имунизације осјетљиве популације, нарочито оне која живи у земљама захваћеним оружаним сукобима. И ове године, обиљежавање Европске недјеље имунизације се подудара са обиљежавањем Свјетске недјеље имунизације.

Радионицу, на којој је присуствовао велики број представника здравствених институција, организовао је Институт у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите РС, UNICEF-ом и Свјетском здравственом организацијом.

Припремила: Милка Мрђа, портпарол
Број отварања: 3107
Датум објаве: 21.04.2016.