Одржана конференција за новинаре, 22.1.2021.


Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је на данашњој конференцији за новинаре да је неопходно стриктно придржавање мјера за спречавање ширења вируса корона, јер је у Српској и даље неповољна епидемиолошка ситуација с посебним акцентом на скијалиштима, гдје је дошло до попуштања придржавања мјера.
Зељковић је напоменуо да су у току припремне процедуре, како би Институт што спремније дочекао прве количине вакцина против вируса корона.


Када говоримо о набавци вакцине против вируса корона, у току је припрема процедуре јавних набавки која ће бити завршена у току сљедеће седмице, а која се односи на 400.000 доза руске вакцине `спутњик ве`, рекао је Зељковић. Према његовим ријечима, Институт сљедеће седмице очекује испоруку вакцина компаније "Фајзер" која би требало да буду обезбијеђене преко механизма "Ковакс" и донацијом ЕУ. Република Српска разговара и са другим произвођачима на који начин би се могле обезбиједити додатне количине у наредном периоду. Паралелно је у току набавка потрошног материјала и додатних капацитета хладног ланца, истакао је Зељковић.

Зељковић је навео да ће вакцинација почети чим прве количине вакцина буду допрељене у Српску. Он је додао да је у приоритеним групама за вакцинацију око 14.000 здравствених радника. Међу њима, такође, има приориритета, као што су здравствени радници на интензивним одјељењима, у ковид одјељењима, амбулантама за акутне респираторне инфекције... Након тога ту је популација са више хроничних обољења и старији грађани. То је у старту од 150.000 до 200.000 особа, објаснио је Зељковић. Зељковић је додао да је циљ да се у току ове године вакцинише што већи број становника.

Епидемиолог Јелена Ђаковић Девић навела је да је најмлађа преминула особа од посљедица вируса корона у протекла 24 часа имала 56 година, а најстарија 83 године. У складу са свим подацима које пратимо, постоји потреба да и даље улажемо напоре у примјену свих епидемиолошких мјера које су на снази у Републици Српској, навела је Девићева. Поводом почетка другог полугодишта у основним и средњим школама, Девићева је апелована на све ђаке, просвјетне раднике и родитеље да поштују мјере.
Број отварања: 3633
Датум објаве: 22.01.2021.