Конференција за новинаре након сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације, 1.2.2021.


Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је данас након сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације да ће током ове седмице бити завршена процедура набавке вакцине против вируса корона, те да ће вакцине у Српску долазити сукцесивно, што ће олакшати сам процес вакцинације, али и складиштење вакцина.


Зељковић је навео да ће тренутна количина вакцина која је из Русије стигла на сарајевски аеродром бити прије свега употријебљена за анализу у контролној лабораторији Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, да би наредни већи контингент вакцина који буде дошао био аутоматски упућен у здравствене установе, да би се могло приступити вакцинацији.
Према његовим ријечима, очекује се да у фебруару стигне првих 200.000 доза, а у марту других 200.000 доза, да би се тако омогућило да особе које су примиле прву дозу вакцине "спутњик ве", након 21 дана приме другу дозу и буду дуготрајно заштићене. Он је навео да ће сљедеће седмице бити организована обука здравствених радника здравствених установа, прије свега примарног нивоа, а затим и секундарног, које су одредиле своје представнике. На тај начин ћемо обучити тренере и те особе ће бити носиоци едукације у својим здравственим установама када је ријеч о вакцинацији. Тако ћемо убрзати едукацију здравствених радника, рекао је Зељковић. Он је напоменуо да ће прве дозе вакцина које буду дошле у већој количини бити усмјерене за вакцинацију здравствених радника и приоритетних категорија у складу са планом вакцинације.

План вакцинације је жив организам и молимо грађане за стрпљење, јер нам је првенствено циљ да заштитимо оне категорије које имају највећу могућност за развијање тешке клиничке слике и медицинске раднике који брину о њима, рекао је Зељковић. Он је додао и да је у току обезбјеђивање потрошног материјала за вакцинацију, да би свака здравствена установа спремно дочекала одређене количине вакцине и приступила вакцинацији. Институт ће припремити и методолошко упутство на који начин се примјењује вакцина, те како се аплицира и како се након тога прати особа поствакцинално, рекао је Зељковић. Он је појаснио и да пријаве грађана за вакцинацију не зависе од доласка вакцине, те да ће вјероватно раније бити организоване, како би се могли планирати термини у будућности. Почетак вакцинације грађана очекује се оног тренутка када у Српску дође контингент од 200.000 доза за 100.000 особа, те ће у том моменту кренути масовна вакцинација, рекао је Зељковић. Он је позвао грађане да се за сваку недоумицу коју буду имали у вези са вакцином обрате Институту, Министарству здравља и социјалне заштите Српске, или у здравствене установе, јер ће ту добити адекватну информацију.

Републички штаб за ванредне ситуације дао је сагласност да се издвоји више од 15 милиона КМ за набавку руске вакцине за потребе вакцинације 200.000 грађана у Републици Српској, изјавио је данас републички министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић. Кад је ријеч о првом контигнету руске вакцине за Републику Српску, који је стигао на аеродром у Сарајево, Шеранић је навео да је ријеч о 2.000 доза потребних за вакцинисање 1.000 особа. Уобичајено је да се увијек прво шаље мањи контингент вакцина, јер морамо проћи одређене процедуре када је у питању увоз вакцине. Потребно је да се одради контрола квалитета серије, тако да ће одређене количине бити дистрибуиране Агенцији за лијекове БиХ, рекао је Шеранић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Након тога, додао је он, могуће је радити у складу са планом Института за јавно здарвство и Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске. Приоритетна група за вакцинацију су здравствени радници у ковид одјељењима, јер су у највећем ризику. Сљедећа количина руске вакцине за вакцинацију 100.000 лица би требала да стигне у другој половини фебруара, док је сљедећа количина планирана за март, навео је Шеранић. Шеранић је рекао да је посебно важно да Српска има обезбијеђене све капацитете за чување вакцине, да се квалитет вакцине не доведе у питање, те појаснио да се руска вакцина чува на температури од минус 20 степени и да се након одмрзавања треба употријеби у року од два сата. Шеранић је објаснио да ће се вакцина чувати у Институту за јавно здравство, те да ће непосредно прије вакцинације, у транспортним фрижидерима, бити достављана здравственим установама, гдје ће се вакцинисати здравствени радници на ковид одјељењима.

Према његовим ријечима, Институт ће у сарадњи са компанијом "М:тел" омогућити активирање кол-центра, посредством којег ће грађани моћи да се пријаве за вакцинацији и добију све потребне информације. Шеранић је нагласио да све препоручене мјере у Републици Српској остају на снази до 21. фебруара.

 
Број отварања: 2721
Датум објаве: 01.02.2021.