Обиљежен Свјетски дан планете Земља, 22. април


Поводом Дана планете Земља на Институту за јавно здравство Републике Српске организован је стручни скуп на којем је оцијењено да се закони у области заштите животне средине не примјењују довољно.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Начелник Службе за хигијену у Институту Весна Рудић Грујић рекла је да Република Српска још има огромно богатство у шумским ресурсима. 
Ове године желимо да скренемо пажњу на значај шумских ресурса за живот на планети Земљи јер смо свједоци уништавања животне средине, поготово шума без којих је живот незамислив, рекла је Рудић Грујић. 
Она је као циљ овогодишњег обиљежавања Дана планете Земље навела позив за глобалну акцију у којој би у наредних пет година било засађено 7,8 милијарди стабала. 
Медина Гарић из научноистраживачке организације "ЛИР Еволуција" из Бањалуке, која је у сарадњи са Институтом и организовала стручни скуп, каже да свијест грађана о значају очувања шумских ресурса постоји, али да је савјест заказала. 
Највећи проблем је што постоје закони који се не примјењују, чак и они који су пренесени из ЕУ, а најзначајнији фактор подстицања свијести грађана је инспекција, рекла је Гарић. 
Према њеним ријечима, пројекат у оквиру којег се одржава данашњи скуп подразумијева и анализу легислативе у области заштите животне средине, односно укљученост директива ЕУ у домаће законодавство. 
Она је додала да ће овај пројекат допринијети извјештају о напретку земље на европском путу. 
Дан планете Земље обиљежава се сваког 22. априла, како би се указало на угроженост природе и човјеков однос према њој.Традиција обиљежавања овог дана потиче још из 1970. године када почињу да се организују активности у циљу истицања важности заштите животне средине и очувања планете Земље. Многе активности које се одвијају широм свијета поводом обиљежавања овог дана организује и координише "Еартх Даy Нетwорк"(Мрежа организација укључених у обиљежавање Дана планете Земље). Мрежа сарађује са више од 22.000 партнера у 192 земље свијета са циљем покретања активности, програма и кампања у области заштите животне средине на свим нивоима власти. Обиљежавање овог дана представља глобалну иницијативу усмјерену према подизању еколошке свијести код људи.Сврха обилежавања 22. априла је да се упозори на опасност која пријети животу на Земљи усљед наглог развоја индустрије и пораста потребе за енергијом, што доводи до испуштања великих количина отровних супстанци у атмосферу и повећаног искориштавања фосилног горива, а посредно утиче и на глобално загријавање и климатске промјене.

Као сви претходни Дани планете земље, и овогодишњи ће се фокусирати на јединствене еколошке изазове нашег времена. Тема Дана планете Земља ове године је „ Дрвеће за Земљу. Почнимо садити“!

У наредних пет година, како се обиљежавање Дана планете Земља приближава својој 50. годишњици, сви би требало да се укључе у освајању једног од најамбициознијих циљева до сада –посадити 7,8 милијарди садница дрвећа и почињемо одмах. Садња дрвећа ће бити први од пет великих циљева који се планирају провести у наредних пет година, до 50. годишњице. Свака ова иницијатива појединацно и заједно представљају значајан и мјерљив утицај на Планету и служиће као темељ за чистију, здравију и оџивију планету за све нас.

Припремила: Милка Мрђа, портпарол ИЗЈЗ РС
Број отварања: 3031
Датум објаве: 22.04.2016.