Стручно методолошко упутство за вакцинацију против COVID-19 у Републици Српској


Вакцинација, као најeфикаснија специфична мјера за спречавање појаве и ширења заразних обољења, ће представљати значајну мјеру у глобалној борби против пандемије COVID-19. Примарни циљ вакцинације против COVID-19 je да се смањe морбидитет и морталитет узроковани овом болешћу те да се утиче на ограничавање ширења болести, како би се очувало функционисање здравственог система, економије, образовања и свих других аспеката друштва.


Потенцијалне користи од програма вакцинације против COVID-19 су сљедеће:

  • Заштита становништва циљаном вакцинацијом одређених група становништва, као што су особе са високим ризиком од развоја тешких форми болести, особе које су због природе свог посла или друштвених контаката у ризику да заразе велики број људи, особе које раде на кључним радним мјестима, као што су здравствени радници и сарадници и други.
  • Редуковање трансмисије COVID-19 у популацији и ублажавање притиска и оптерећења првенствено на здравствени систем, економију и друштво у цјелини.
  • Ублажавање локализованих епидемија COVID-19, као дио шире стратегије сузбијања циљаном вакцинацијом.

Свјетска здравствена организација редовно ажурира податке о глобалном напретку у производњи вакцина против COVID-19. Према последњем извјештају од 17.12.2020 (https://www.who.int/publications/m/item/draft-landscape-of-covid-19-candidate-vaccines), у свијету је тренутно 223 вакцина кандидата, од којих је 57 у фази клиничких истраживања (11 у трећој фази клиничких истраживања) и 166 у фази претклиничких истраживања.

Све ове вакцине имају за циљ да особу која се вакцинише изложе антигену који неће узроковати болест, али ће подстаћи имунолошки систем на одговор који може блокирати вирус или га потпуно уништити.

Остатак упутства прочитајте овдје.
Број отварања: 4285
Датум објаве: 18.03.2021.