Грозница "западног Нила"


У периоду 2015-16. год. у Институту за јавно здравство Републике Српске није пријављен ниједан случај грознице западног Нила, као ни у периоду 2011-2013. године

У 2014. години пријављено је 10 вјероватних случајева ове болести. Сви су дијагностиковани у Заводу за микробиологију УКЦ РС и воде се као вјероватни случајеви у складу са међународном дефиницијом случаја заразних болести и ниједан случај није потврђен. Обољели су регистровани у три регије (Бањалука, Добој и Требиње), различитог су узраста, а највећи број је регистрован у мају исте године.


Најлакши и најефикаснији начин превенције болести изазване вирусом западног Нила је спријечити убод комарца.

  • Приликом боравка у природи, користити репеленте/инсектициде на откривеним дијеловима тијела.
  • Носити одјећу која покрива ноге и руке.
  • Не излагати се комарцима у вријеме периода најинтензивније активности – у сумрак и у зору.
  • Уништавање комараца запрашивањем насељених подручја
  • Смањење броја комараца у затвореном простору: користити заштитне мреже против комараца на вратима, прозорима и око кревета, подесити клима уређаје на ниже температуре, користити собне инсектициде
  • Смањење броја комараца на отвореном простору: комарцима је неопходна стајаћа вода за све фазе развоја. Смањење броја комараца на отвореном постиже се исушивањем извора стајаће воде и уклањањем места на којима комарци могу да положе своја јаја. Најмање једном недјељно треба испразнити воду из саксија за цвијеће, канта, буради и лименки. Свакодневно мијењати воду за кућне љубимце. Уклонити одбачене гуме и друге предмете у којима може да са накупља стајаћа вода. Провјерите да ли кровни олуци правилно одводе воду. Очистите запушене олуке на прољеће и јесен. Очистите и хлоришите базене за пливање, вањске сауне и топле купке. Испразните их и покријте уколико се не користе. Испразните воду из поклопаца базена. Промјените воду у кадама за купање птица свака три или четири дана. Преврните пластичне базене и колица када су ван употребе.

Редовни поступци сузбијања комараца уз систематично праћење њиховог животног циклуса и појаве у посљедње вријеме добијају све већи значај, будући да прекомјерна бројност споменутих штеточина усљед повољних животних услова, постаје све израженији проблем.

Приликом организације програма сузбијања врло је важно придржавати се концепта интегралног сузбијања који узима у обзир заштиту животне средине, економске и социјалне аспекте. Системичан приступ проблематици сузбијања комараца обухвата праћење бројности комараца на одређеном подручју уз сталан увид у распрострањеност легла, која су везана уз водена станишта и на крају и правовремену примјену ларвицидног и адултицидног третмана.

Ларвицидним третманом проблем се рјешава на самом почетку којим се сузбијају ларве комараца у њиховим воденим стаништима, па се на тај начин спречава појава нове генерације одраслих јединки.

Адултицидним третманом методом хладног УЛВ замагљивања успјешно се сузбијају одрасле активне јединке.

Вирус западног Нила се не преноси међу људима путем контакта, и не може се пренијети са заражених птица на људе без угриза комарца. За грозницу западног Нила је карактеристично да се инфекција углавном одвија без симптома или су они благи и неспецифични. Симптоми настају 3 до 14 дана након убода зараженог комарца (период инкубације). Приближно 80% заражених особа нема никакве симптоме.

До 20% заражених особа има блаже симптоме као што су: температура, главобоља, болови у мишићима, мучнина, повраћање и понекад оток лимфних жлијезда или осип по тијелу. Симптоми трају кратко (4-7 дана).

Тешка клиничка слика са захватањем централног нервног система (менингитис, енцефалитис) јавља се код мање од 1% инфицираних. Код заражених особа могу настати теже запаљенске болести централног нервног система (менингитис, енцефалитис).

Нема специфичне терапије као ни вакцине против грознице Западног Нила

 

Припремила: др Нина Родић Вукмир, епидемиолог
Број отварања: 2755
Датум објаве: 02.08.2016.