Свјетски дан срца, 29. септембар


Свјетски дан срца обиљежава се од 2000. године са циљем информисања људи широм свијета о значају и учесталости кардиоваскуларних болести.

Кардиоваскуларне болести су, тренутно, одговорне за 17,3 милиона смрти годишње, посебно срчаног и можданог удара, а процјењује се да ће до 2030. године тај број износити 23 милиона.


Главни ризико фактори, који су одговорни за 80% смрти од болести срца и можданог удара су: дуван, физичка неактивност, смањен унос воћа и поврћа, прекомјерна тјелесна маса и гојазност, висок крвни притисак и повишене вриједности холестерола.

Контролом главних фактора ризика: дуван, неправилна исхрана и физичка неактивност, могло би се избјећи 80% прераних случајева смрти од болести система крвотока.

Ове године Свјетски дан срца позива нас да предузмемо акције (једноставне дневне промјене као што су прекид пушења, повећање физичке активности, конзумирање хране са мање масти и соли) којима ћемо оснажити наше срце и тиме направити дуготрајан повољан утицај на наше здравље.

Свјетска федерација за срце склопила је партнерство са водећом међународном здравственом организацијом BUPA  (the British United Provident Association) с циљем да промовише физичку активност и навике које су здраве за срце помоћу Ground Miles app апликације, како за овај Свјетски дан срца тако и даље.

Циљ ове апликације је да подстакне људе да повећају своју физичку активност и да је усвоје као трајну промјену начина живота, а не да то буде само појединачан догађај.

“The Eight Week Walking Challenge” је Програм који траје осам недјеља и подстиче људе да ходају сами или као дио групе 150 минута у току седмице у трајању од најмање осам недеља. Циљ је да се људи подстакну на  редовну физичку активност, која значајно може смањити ризик појединца од кардиоваскуларних болести (КВБ). Такође, доказано је да редовно вјежбање побољшава  ментално здравље, као и да смањује ризик од болести повезаних са гојазношћу.

Развијенa од стране BUPA organizacije, Ground Miles апликација нас мотивише на ходање. Апликација прати кораке и прати темпо којим ходамо, мотивише нас да ходамо у групи и омогућава да се повежемо са пријатељима и останемо социјални. Апликација омогућава људима да буду физички активни кроз постављање индивидуалних циљева што подстиче на повећање кретања. Ground Miles aplikacija је бесплатна и једноставна за кориштење и може је користити свако. Доступна је на енглеском, шпанском, пољском и кантонскom за iPhone OS i Android паметнe телефонe и уређајe и може се преузети са продавницe апликација (www.groundmiles.com).

Извори:

http://www.world-heart-federation.org

http://www.euro.who.int

Припремила: мр сци. мед. Драгана Грујић-Вујмиловић
Број отварања: 3156
Датум објаве: 22.09.2016.