Представљање клиничких водича и промотивно – превентивних летака, 22.09.2016. год.


Представници Министарства здравља и социјалне заштите и Института за јавно здравство  Републике Српске те представници канцеларије Свјетске здравствене организације у БиХ представили су седам клиничких водича и једанаест промотивно – превентивних летака за докторе породичне медицине и грађане Републике Српске.


Ријеч је о материјалима који су припремљени у оквиру пројекта „Јачање и унапређивање модерних и одрживих јавноздравствених стратегија, капацитета и услуга за побољшање здравља становништва у БиХ" који је подржан од стране Владе Швајцарске, а који реализује Свјетска здравствена организација. Према подацима Института за јавно здравство Републике Српске најчешћи узроци умирања становништва су болести система крвотока са учешћем од 47 одсто и тумори у проценту од 22 одсто. Такође, слични подаци су добијени и у извјештају о хоспитализацијама у Републици Српској.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Амела Лолић рекла је да ресорно министарство с циљем смањења броја незаразних обољења израђује планска документа и капацитете управљања у вези са јавним здравством и развојем приоритетних интервенција за унапређење квалитета превенције и управљања кардиоваскуларним болестима на нивоу популације и појединаца. 

Координатор за исхрану и специјалиста хигијене у ИЗЈЗ РС Драгана Стојисављевић, истакла је да су припремљени материјали урађени са водећим стручњацима из области превенције масовних незаразних болести, те да представљају изузетно важан корак за провођење примордијалне превенције, тј. дјеловања прије свега на факторе ризика.


Шеф Канцеларије Свјетске здравствене организације у БиХ Виктор Олшавски рекао је да се обим незаразних обољења може смањити промјеном животног стила и начина прехране. 
Фактор ризика за кардиоваскуларне болести исти је и за болести респираторног система, карцинома или дијабетеса, истакао је Олшавски. 

Координатор за незаразне болести Душко Вулић каже да су хроничне незаразне болести кључни проблем човјечанства, те да је неопоходно смањити за 25 одсто стопу смртности од кардиоваскуларних болести и повишеног крвног притиска. 

Представник катедре Породичне медицине при Медицинском факултету у Бањалуци Невена Тодоровић рекла је да је у Српској присутан све већи број одраслих особа обољелих од кардиоваскуларних болести, гојазних и пушача, али и дјеце са прекомјерном тежином и смањеном физичком активношћу, те да се потребно озбиљно бавити здрављем дјеце као и одраслих.

Припремила: Милка Мрђа, ПР
Број отварања: 3233
Датум објаве: 23.09.2016.