Eдукација за девет тимова домова здравља у РС-Пројект менталног здравља у БиХ


У Институту за јавно здравство Републике Српске у Бањалуци данас је одржана едукација за девет тимова домова здравља у Републици Српској у оквиру програма "Сарадња центара за ментално здравље и служби породичне медицине са циљем благовременог откривања депресије код одраслог становништва".
Циљ ове едукације је јачање капацитета за развој и имплементацију промотивно-превентивних програма у менталном здрављу усмјерених на смањење ризичних фактора и побољшања фактора заштите намијењених рањивим групама популације и онима код којих постоји ризик да то постану, а предвиђене су фазом два пројекта менталног здравља у БиХ. 


Начелник Службе социјалне медицине у Институту Слађана Шиљак рекла је новинарима да ће се овај програм до јуна 2017. године проводити у девет изабраних домова здравља Републике Српске.  Додала је да је планирано да у имплементацију овог промотивно-превентивног програма буде укључено око 30 тимова породичне медицине.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите РС Амела Лолић истакла је да је у Републици Српској у прошлој години у болницама је било 1.356 афективних поремећаја, од којих су 796 били депресија. Такође, напоменула је да је у РС прошле године било и 215 самоубистава који су повезани са депресијом. Лолић је изнијела и податак да је у прошлој години било 10.496 ванболничких оболијевања у вези са афективним поремећајима, од којих је више од половине депресија. Када неко дође породичном љекару са фактором ризика за неки депресивни поремећај тимови породичне медицине помоћу једног упитника процијениће да ли има таквих поремећаја и у случају позитивног резултата пружиће му одређену психолошку помоћ и упутити пацијента у Центар за ментално здравље, који ће помоћу озбиљнијег упитника процијентити да ли се ради о депресији, те укључити терапију, појаснила је Лолић. 
Говорећи о депресији, Лолићева је рекла да се процјењује да у свијету око 350 милиона људи болује од депресије, док се у Републици Српској сваки четврти пацијент јавља породичном љекару због групе афективних поремећаја у које спада и депресија. Национални координатор за ментално здравље Републике Српске Биљана Лакић рекла је да поменути програм подразумијева благовремено откривање депресије као великог јавноздравственог проблема. Она је истакла да ће се овај програм проводити у 10 локалних заједница и центара за ментално здравље под руководством Института за јавно здравство Републике Српске.  Ми смо до сада у пружању наших услуга више били усмјерени на дијагностику и третман, али ћемо у наредном периоду радити на промоцији и превенцији депресије код одраслог становништва, истакла је Лакић. 

 

 

 

 

Припремила: Милка Мрђа, ПР
Број отварања: 2712
Датум објаве: 07.10.2016.