Одржана конференција "Школе/предшколске установе пријатељи правилне исхране"


Премијерка РС Жељка Цвијановић, министри просвјете и културе Дане Малешевић и здравља и социјалне заштите Драган Богданић те представници Института за јавно здравство отворили су данас у Бањалуци конференцију "Школе/предшколске установе пријатељи правилне исхране".На скупу је представљена књига "Стандарди и нормативи исхране" и публикација "Како постати школа/предшколска установа пријатељ правилне исхране", као и Правилник о условима и начину остваривања исхране, његе, превентивно-здравствене и социјалне заштите дјеце у предшколској установи. 
Премијерка Жељка Цвијановић изјавила је новинарима након уводног обраћања присутнима, да је веома важно дјеци у предшколским установама обезбиједити квалитетну и здраву исхрану, те поздравила дефинисање стандарда и правилника о тој теми.
Додала је да је исто тако важно у предшколским установама обезбиједити довољно добре услове како за боравак дјеце, тако и за рад запослених, те унаприједити квалитет образовног и васпитног процеса.

Национални координатор за храну и исхрану РС Драгана Стојисављевић рекла је да су анализе нутритивне вриједности оброка у појединим предшколским установама показале да ти оброци одступају у погледу засићених масти, простих шећера у односу на најновије препоруке Европског ауторитета за безбједност хране. 

Прве посљедице нездраве исхране су заостајање у расту или прекомјерна тјелесна маса, такође, неке од масовних незеразних обољења која су карактеристична за дјечије доба - анемија, коју прати малаксалост, одсуство пажње, пад имунитета и сл., навела је Стојисављевић.

Министар просвјете и културе РС Дане Малешевић рекао је да је исхрана битан фактор развоја дјетета и да дефинисане стандарде, који су унесени и у правилник о правилној исхрани у предшколским установама, треба примијенити и код куће, али и у основној школи да би правилан развој дјеце био настављен. 

Малешевић је истакао да ће увођењем новог Правилника, у вртићима бити далеко више здраве хране, намирница које немају адитиве, произведене на природан начин и додао да то не би требало да повећа новчана издвајања за исхрану. 

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић сагласан је да је важно почети са правилном исхраном у најранијем дјетињству, прије свега, од прве до пете године. 
Важно је да се што прије почне са примјеном стандарда и да се контролише њихова примјена, а резултати неће изостати, истакао је Богданић. 

Данашњој конференцији присуствовали су и представници канцеларије УНИЦЕФ-а у БиХ, ресорних министарстава, предшколских установа те невладиних организација. 

 

Припремила: Милка Мрђа, ПР
Број отварања: 2533
Датум објаве: 16.11.2016.