Почетак вакцинације против грипа, конференција за новинаре


Вакцинација против грипе за сезону 2016/2017. почеће у понедјељак, 24. 10. 2016. године у Институту за јавно здравство Републике Српске за категорије становништва које се желе вакцинисати према личном захтјеву, саопштила је данас на конференцији за новинаре начелница Службе за епидемиологију у ИЈЗ РС др Љубица Јандрић.


Јандрић је истакла да се вакцинација препоручује свим особама које желе смањити ризик оболијевања од грипе, развој компликација, активацију постојеће хроничне болести, посјете љекару, потрошњу лијекова, изостанке с посла, итд. Посебно се препоручује хроничним болесницима (укључујући и дјецу), старијим особама, особама које су професионално или приватно у контакту с особама које припадају ризичним групама те им лако могу пренијети инфекцију, свим здравственим радницима и запосленим у секторима и службама од јавног значаја (полиција, просвјета, банке, поште, комунална и транспотртна предузећа, итд), као и особама које његују малу дјецу. Особе са било којом акутном инфекцијом и повишеном температуром требају сачекати са вакцинацијом до оздрављења.

Јандрић је нагласила да се, с обзиром да долази сезона грипа, потребно вакцинисати се што прије, јер је након вакцинације потребно најмање двије седмице да се развије заштита против ове болести.

Сви заинтересовани се могу вакцинисати сваким радним даном од 8-14 часова, а цијена једне дозе вакцине је 18,00  КМ.

Истовремено у амбулантама породичне медицине у свим здравственим установама ће почети и вакцинација против грипе за пацијенте које су намијењене категоријама становништва које имају право на бесплатну вакцину која је обезбијеђена од стране Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Помоћник директора за медицинске послове др Јања Бојанић изјавила је да је на прагу нове сезоне грипе, као и претходних година почео надзор над акутним респираторним инфекцијама (АРИ), обољењима сличним грипи (ИЛИ) и тешким акутним респираторним инфекцијама (САРИ). Додала је да ће и ове године ИЈЗ РС седмично пријављивати све случајеве ових обољења у базу Европског центра за контролу заразних болести (ECDC), преко збирних пријава према полу и узрасним категоријама, из свих домова здравља и болница Републике Српске, а које ћемо добијати преко регионалних центара.

Надзор над грипом почео је у 40. недјељи, односно ове сезоне је почео 03.10.2016.године, а сви подаци ће бити објављивани и на сајту Института www.phi.rs.ba

Бојанић је истаклада се и ове сезоне наставља са посебном врстом надзора над грипом – сентинел надзором, који је као такав уведен прије двије сезоне. Овај надзор подразумијева систематично, редовно узимање узорака од обољелих према одређеном распореду у репрезентативном узорку из популације. Користи се за праћење оптерећења популације грипом, појаву нових сојева вируса, заступљености респираторних болести у односу на све друге разлоге јављања љекару или хоспитализација. У ову врсту надзора и даље су укључени УКЦ РС и ДЗ Бања Лука.

 

Припремила: Милка Мрђа, ПР

 

 
Број отварања: 2639
Датум објаве: 21.10.2016.