Саопштење за јавност - Трећа доза вакцине против ковида


Институт за јавно здравство Републике Српске припремио је Препоруке за примјену бустер дозе вакцине против COVID-19 у Републици Српској. Закључком Републичког штаба за ванредне ситуације о примјени бустер дозе против COVID-19 у Републици Српској, број 100/5-21 од 11.10.2021, Институт је задужен да планира, организује и у сарадњи са другим здравственим установама спроведе вакцинацију становништва Републике Српске трећом дозом, као и да редовно извјештава Републички штаб за ванредне ситуације о активностима у вези са вакцинацијом бустер дозом.


Препорука за примјену бустер дозе вакцине против COVID-19 у Републици Српској

Бустер доза вакцине против COVID-19 може се примјењивати код особа код којих је од давања друге дозе прошло најмање шест мјесеци, без обзира на врсту вакцине коју су примиле.

У овом моменту, трећа доза може се примјењивати код сљедећих категорија становништва, које су другу дозу примиле прије 31. марта 2021. године:

 1. Особе старије од 65 година
 2. Корисници домова за стара лица
 3. Особе са имунодефицијенцијама и стањима имуносупресије, примаоци трансплантата коштане сржи и солидних органа, особе на хемодијализи и особе које живе са имуносупримираним пацијентима.
 4. Особе које болују од хроничних незаразних болести које представљају повећан ризик за развој тешке форме COVID-a (категорије које су биле приоритет и приликом вакцинације првом дозом).
 5. Особе које раде на радним мјестима са високом изложеношћу:
  • Здравствени радници (према истим приоритетима као приликом вакцинације првом дозом: здравствени радници који раде у болницама на COVID-19 одјељењима, првенствено у јединицама интензивне његе, затим остали здравствени радници који обављају послове везане за COVID-19, здравствени радници који раде са посебно осјетљивим пацијентима те сви остали здравствени радници)
  • Особе запослене у домовима за стара лица које учествују у процесу његе корисника
  • Просвјетни радници

 

Као бустер доза се даје иста вакцина која је кориштена за прве двије дозе вакцинације. Када је у питању вакцина Sputnik V, као бустер доза се даје компонента I вакцине. Могуће је као бустер дозу примијенити и различите вакцине. Према доступним ограниченим доказима, у оваквом случају се сугерише примијена вакцине другачијег механизма дјеловања. Препоруку о томе коју вакцину треба дати за бустер дозу треба да донесе надлежни доктор медицине или доктор медицине на пункту за вакцинацију.

Грађани Републике Српске који су примили прве двије дозе у иностранству могу да приме бустер дозу у Републици Српској, под условом да имају валидну потврду о прве двије дозе (са QR кодом), те да се податак о тим дозама унесе у програм Института за јавно здравство Републике Српске. Здравствена установа је одговорна за валидност података који се уносе у базу података Института.
Број отварања: 9632
Датум објаве: 12.10.2021.