Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић вакцинисао се трећом дозом вакцине против COVID-19


Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић вакцинисао се данас у Институту за јавно здравство Републике Српске у Бањалуци трећом, бустер дозом вакцине против COVID-19.


Том приликом изјавио је новинарима да није задовољан одзивом грађана на вакцинацију против вируса корона, истичући да је до сада обје дозе примило 268.000 грађана. Шеранић је навео да је ресорно министарство, заједно са Институтом за јавно здравство, у посљедњих годину и по чинило све да грађане информише шта је вакцина и на који начин дјелује.

Видјећемо шта можемо да учинимо да то повећамо. Истраживања показују да лица која неће да се вакцинишу углавном не знају зашто то неће. Кад људи не знају због чега неће да се вакцинишу ми не знамо како да дјелујемо на њих, рекао је Шеранић.
Коментаришући епидемиолошку ситуацију, Шеранић је нагласио да поново лагано расте број заражених, али да је добро да нема већег скока броја хоспитализованих. Улазимо у период акутних респираторних инфекција. Очекујемо да поред вируса корона и друге акутне респираторне инфекције буду у замаху у овом периоду, тако да је превентивно дјеловање веома важно, рекао је Шеранић и додао да је управо бустер доза појачивач, који има за циљ да подигне ниво имуног одговора када истекне шест мјесеци од ревакцинације против вируса корона.

Он је додао да је вакцинација најбољи превентивни вид заштите од вируса и респираторних обољења.

Помоћник директора за медицинске послове у Институту др Јела Аћимовић истакла је да је грађанима од данас доступна и "модерна" вакцина против вируса корона. Аћимовићева је објаснила да је то шеста вакцина која је доступна грађанима у Српској, те да је ријеч о високо ефикасном препарату направљеном на механизму информационе РНК. Вакцина ће под данас бити дистрибуисана у здравствене установе, а сви који желе да се првом и другом дозом ове вакцине вакцинишу у Институту за јавно здравство треба да се јаве на број телефона 065/241-043", рекла ја Аћимовићева.

Она је нагласила да је вакцинација најбоље средство за борбу против вируса корона и најефикаснији начин заштите грађана. Сви ћемо прије или касније доћи у контакт са вирусом корона. Наше је да изаберемо да ли ћемо при том сусрету бити потпуно неспремни или ћемо урадити максимално да се заштитимо, а то значи да се вакцинишемо, навела је Аћимовићева и додала да и Република Српска, БиХ и регион треба да се угледају на скандинавске земље које су оствариле висок обухват вакцинацијом, захваљујући чему су се вратили нормалном животу. 
Број отварања: 4224
Датум објаве: 01.11.2021.