Едукација епидемиолога, импресије учесника


Едукацији епидемиолога у оквиру Пројекта ERI Health „Јавноздравствена спремност за епидемије и ванредне ситуације које прелазе границе држава“ учествовао је и проф. др Северин Ракић који је исказао своје задовољство учешћем на радионици и посебно истакао да је едукација у оквиру пројекта ERI-Health први овакав тип континуиране едукације која је организована посебно за епидемиологе да би продужили лиценцу без неопходног слушања тема из других области медицине.


Проф. др Ракић посебно издваја едукације које су биле фокусиране на имунизацију против COVID-19 с обзиром да још увијек постоје непознанице у вези нежељених догађаја након имунизације и посебно истиче да је корисно било сазнати више о механизмима који их узрокују.

Поредећи искуства Републике Српске и земаља региона проф. др Ракић сматра да у неким аспектима не постоје разлике у односу на земље региона. Проф. др Ракић истакао је: „Сви имамо проблем недовољног обухвата становништва имунизацијом против ковида. Како не постоје језичке баријере, информације из друштвених медија и са интернета утичу на становништво у свим земљама региона, те је потребно да имамо заједничке приступе да бисмо утицали на ставове о имунизацији“.

Према ријечима проф. др Ракића едукације су помогле у сагледавању искустава и тренутних ставова у вези са трећом бустер дозом вакцине, те сматра да је кључно питање како извршити приоритизацију циљних група за трећу дозу, а да се не угрози доступност вакцина за имунизацију оних који још нису примили ни прве двије дозе. Проф. др Ракић закључио је да: „Размјена искустава међу земљама региона је увијек важна, јер се сви суочавамо са истим проблемом недовољног прихватања вакцинације од стране становништва“.
Број отварања: 3975
Датум објаве: 10.11.2021.