Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 2. недјеља 2017.


У 2. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске су пријавили 3.991 акутну респираторну инфекцију (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 1.369. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 27.711 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 10.612. Обољелих од ILI инфекција највише је у узрасној групи предшколске и школске дјеце.


У болницама у овој седмици пријављен је 1 случај тешке респираторне инфекције (SARI), који je захтијеваo хоспитализацију и то из Болнице Фоча, док их је од почетка сезоне пријављено укупно 10. Засад је највећи број пријављених случајева у популацији средње и старије животне доби. У овој седмици пријављен је и први смртни SARI случај који је био позитиван на инфлуенцу Б и то у УКЦ РС. У питању је особа средње животне доби са насталим бројним комликацијама.

Од досад узетих узорака од обољелих од ILI и SARI инфекција у Републици Српској, позитивна су 3 случаја обољења сличних грипи (ILI) и то на вирус инфлуенце A(H3) и 1 SARI случај позитиван на инфлуенцу Б.

Примјећујемо пораст ILI инфекција поредећи вриједности у претходним седмицама, али и лагани пораст у односу на исти период претходне године. С обзиром да активност вируса грипе на нашем подручју је већ почела да расте у овом периоду, сада се налазимо у периоду најинтензивније циркулације вируса грипе у којем очекујемо највећи број обољелих као и сваке године, а то је период крај јануара и фебруар.

Сезона инфлуенце у Европи је ове године почела раније него иначе, скоро 4 седмице прије него претходних сезона. Према подацима са којима располаже Европски центар за контролу болести (ECDC) и Свјетска здравствена организација (СЗО), укупно 10 од 43 земље су пријавиле висок до изразито висок интензитет активности грипе (Албанија, Македонија, Француска, Србија, Грчка, Финска итд). Регистрован је повећан број смртних исхода код старије популације у Француској и Португалу. Од свих узетих узорака у земљама чланицама СЗО, 50% их је било позитивно на вирусе инфлуенце, тачније kod 99% позитивних узорака је утврђен вирус A(H3N2).

Свакако, велика предност је што су и ове године A(H1N1)pdm09 као и A(H3N2) садржани у вакцини против грипе, а сојеви који тренутно циркулишу у сјеверној хемисфери по досадашњој генетској карактеризацији управо одговарају сојевима садржаним у вакцини.

Због већег боравка у затвореном простору и мјестима гдје бораве веће групе људи (учионице, чекаонице, средства јавног превоза, биоскоп итд) неопходно је примјењивати мјере личне, а посебно респираторне хигијене као и хигијене простора у којем живимо и радимо. Поред редовног прања руку топлом водом и сапуном, покривања уста марамицом приликом кихања и кашљања, јако је важно често провјетравати просторије. Дио опште здравствене културе је не само брига о сопственом здрављу, већ и брига о особама у окружењу. У наредном периоду, посебну пажњу треба обратити приликом посјете пацијентима у болницама, као и особама смјештеним у установама за трајни боравак (старачки домови, њега лица са посебним потребама и сл). Трајање посјете треба свести на минимум, у посјету ићи само ако смо сигурни да немамо неку респираторну инфекцију и избјегавати близак контакт са обољелим.

 

Извјештај припремила: Мр сц. мед. др Нина Родић Вукмир, специјалиста епидемиолог
Број отварања: 2128
Датум објаве: 19.01.2017.