Одржан први састанак у оквиру WholEUgrain пројекта, 10.12.2021.


У Институту за јавно здравство Републике Српске одржан је данас први састанак са партнерима из Данске (DVFA/Данска управа за ветеринарство и храну) и Словеније (CCIS-CAFÉ Привредна комора Републике Словеније – Комора пољопривредно-прехрамбених предузећа, а у складу са припремним активностима за учешће Института у пројекту „WholEUGrain- успостављање јавно-приватног партнерства за цјеловите житарице“.


Тематски састанак се односи на упознавање са идејом партнерства за цјеловите житарице и преношење искустава колега из Данске и Словеније у успостављању јавно-приватног партнерства. Специјалиста хигијене и здравствене екологије у Институту др Весна Петковић изјавила је да су представници Данске и Словеније ту да нам презентују своја искуства у увођењу и повећању иноса цјеловитих житарица у општој популацији. Истакла је важност цјеловитих житарица за људски организам, с обзиром да оне утичу на побољшање здравља, јер се повећан унос ових производа повезује са 20 % мањим ризиком од кардиоваскуларних и коронарних болести као и са превенцијом и контролом дијабетеса типа 2, канцерогених обољења, а прије свега тумора дебелог цријева, гуштераче и желуца.

Представница данске Управе за ветеринарство и храну Сане Миллер Јенсен истакла је да је циљ данашњег састанка да се размијену искуства и истакне важност сарадње земаља партнера када је у питању употреба цјеловитих житарица.

Представница Привредне коморе Словеније Петра Медвед Ђурашиновић изразила је задовољство што ће се и Република Српска придружити овом пројекту и да ће се успоставити сарадња на овом пољу.

Данас је одржан и састанак у Привредној комори у Бањалуци гдје су присуствовали и представници  житопрерађивача, млинско пекарске индустрије и удружења здравствених професионалаца,  кардиолога, педијатара ендокринолога, потрошача, инспектората….
Број отварања: 3740
Датум објаве: 10.12.2021.