Извјештај о надзору над инфлуенцом у РС, 4. недјеља


У 4. недјељи 2017. године домови здравља Републике Српске су пријавили 2.461 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 869. Од почетка сезоне, тачније од 40. недјеље претходне године укупно је регистровано 32.442 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) пријављено 12.404. Обољелих од ILI инфекција највише је у узрасној групи предшколске и школске дјеце.


У болницама у овој седмици пријављен је 1 случај тешке акутне респираторне инфекције (SARI), који је захтијевао хоспитализацију и то из УКЦ РС, док их је од почетка сезоне пријављено укупно 24. Највећи број обољелих од ове врсте инфекција који су били хоспитализовани због теже клиничке слике је узраста предшколске дјеце и најстарије популације преко 65 година, који и представљају најосјетљивију популацију за ову врсту инфекција.

У протеклој седмици тестиран је по један случај ILI и SARI инфекција, од чега је ILI случај био позитиван на вирус инфлуенце А(H3). Од досад узетих узорака од обољелих од ILI и SARI инфекција у Републици Српској, позитивно је било 7 случаја. Обољења сличних грипи (ILI) је било 5 и сви су били позитивни на вирус инфлуенце A(H3), док су досад позитивна 2 SARI случаја, од којих је 1 позитиван на инфлуенцу Б, а други на инфлуенцу A(H3).

Примјећујемо пад пријављених SARI и ILI инфекција поредећи њихове вриједности у претходним седмицама, што засад још увијек не може говорити о паду интензитета циркулације вируса инфлуенце, па самим тим ни о назирању краја сезоне. Ипак се и даље налазимо у периоду најинтензивније циркулације вируса грипе у којем очекујемо већи број обољелих као и сваке године, а то је период крај јануара и фебруар.

Сезона инфлуенце у Европи је ове године почела раније него иначе, скоро 4 седмице прије него претходних сезона. Према подацима са којима располаже Европски центар за контролу болести (ECDC) и Свјетска здравствена организација (СЗО), укупно32 од 44 земље су пријавиле пораст интензитета активности грипе. Од свих узетих узорака у Европи, 49% их је било позитивно на вирусе инфлуенце, тачније kod 97% позитивних узорака је утврђен вирус A, а од тога 98% је А(H3N2). У овој сезони је изразито доминантан овај тип вируса у свим регијама Европе, а у таквим сезонама се очекује већи број обољелих у најстаријој популацији.

Свакако, велика предност је што су и ове године A(H1N1)pdm09 као и A(H3N2) садржани у вакцини против грипе, а сојеви који тренутно циркулишу у сјеверној хемисфери по досадашњој генетској карактеризацији управо одговарају сојевима садржаним у вакцини.

Због већег боравка у затвореном простору и мјестима гдје бораве веће групе људи (учионице, чекаонице, средства јавног превоза, биоскоп итд) неопходно је примјењивати мјере личне, а посебно респираторне хигијене као и хигијене простора у којем живимо и радимо. Поред редовног прања руку топлом водом и сапуном, покривања уста марамицом приликом кихања и кашљања, јако је важно често провјетравати просторије. Дио опште здравствене културе је не само брига о сопственом здрављу, већ и брига о особама у окружењу. У наредном периоду, посебну пажњу треба обратити приликом посјете пацијентима у болницама, као и особама смјештеним у установама за трајни боравак (старачки домови, њега лица са посебним потребама и сл). Трајање посјете треба свести на минимум, у посјету ићи само ако смо сигурни да немамо неку респираторну инфекцију и избјегавати близак контакт са обољелим.

 

Извјештај припремила: мр сц. мед. др Нина Родић Вукмир, специјалиста епидемиолог
Број отварања: 2262
Датум објаве: 01.02.2017.