Институт кроз пројекат ERI Health набавио PCR апарат, 25. 1. 2022.


У оквиру пројекта „Јавноздравствена спремност за епидемије и ванредне ситуације које прелазе границе држава“ који заједно проводе Институт за јавно здравство Републике Српске, Завод за јавно здравство Сисачко-мославачке жупаније и Институт за јавно здравље Црне Горе, Институт је набавио PCR апарат који ће додатно олакшати рад на дијагностиковању вируса корона.


Помоћник директора за медицинске послове у Институту Јела Аћимовић рекла је новинарима у Бањалуци да је ово значајан пројекат, који има низ аспеката, а чији је заједнички циљ бољи одговор на изазове пандемије.

Менаџер пројекта Аљоша Ђудуровић навео је да је ово један од комплескнијих међународних пројеката које заједно спроводе Институт за јавно здарвство Републике Српске, Завод за јавно здравство Сисачко-мословачке жупаније и Институт за јавно здравље Црне Горе.
Пројекат финансира Европска комисија путем ИПА програма прекограничне сарадње Хрватске, БиХ и Црне Горе. Укупна вриједност пројекта је око милион евра, од чега Европска комисија финансира 85 одсто предвиђених трошкова за реализацију пројекта, а 15 одсто институти, рекао је Ђудуровић.

Осим набавке опреме, путем пројекта је обезбијеђена едукацију за око 260 епидемиолога из земаља учесница, са међународним предавачима. Те едукације омогућују увезивање стручања и размјену искустава када је у питању сама епидемиолошка ситуација и одговор на проблеме настале у пандемији, појаснио је Ђудуровић.

Он је додао и да је у оквиру пројекта набављена и рачунарска опрема за све институције, те да је у процесу набавка возила за транспорт узорака, као и да су набављени ПЦР апарати, који јачају капацитете лабораторија.

Др Станка Томић, микробиолог, истакла је да Институт већ скоро пуне двије године учествује у дијагностици САРС ЦоВ 2 вируса. Навела је да ће овај апарат свакако појачати капацитете у лабораторији јер су повећани захтјеви за анализама. Лабораторија свакодневно ради на томе да Институт омогући што брже и поузданије издавање налаза становништву.

 
Број отварања: 3509
Датум објаве: 25.01.2022.