Одржана једнодневна онлајн Прољетна школа у оквиру пројекта „WholEUGrain


У оквиру пројекта „ WholEUGrain - успостављање јавно-приватног партнерства за цјеловите житарице“ 29. 3. 2022. године одржана је онлајн једнодневна Прољетна школа. На онлајн радионици учествовало је око 80 представника организација из државног и приватног сектора. Главна тема радионице је важност уноса цјеловитих житарица у људски организам, доступност тих житарица те начини и стратегије које је потребно пронаћи и донијети како би се повећао проценат уноса производа од цјеловитих житарица.


 


Поред предавача из Словеније и Данске, на радионици су искуства из својих земаља о употреби цјеловитих житарица подијелили и представници Румуније те Републике Српске и Федерације БиХ.

У име Института за јавно здравство Републике Српске, презентацију  је одржала др Стела Стојисављевић, специјалиста социјалне медицине у којој је представила активности које је Република Српска до сада урадила у оквиру овог пројетка те подјсетила да ће Институт у сарадњи са Привредном комором Републике Српске радити на промоцији и повећању производње производа од цјеловитих житарица.

Цјеловите житарице су веома важне за људски организам, с обзиром да утичу на побољшање здравља, јер се повећан унос ових производа повезује са 20 % мањим ризиком од кардиоваскуларних и коронарних болести као и са превенцијом и контролом дијабетеса типа 2, канцерогених обољења, а прије свега тумора дебелог цријева, гуштераче и желуца.

Радионицу су органозовали DVFA/Данска управа за ветеринарство и храну и Привредна комора Републике Словеније – Комора пољопривредно-прехрамбених предузећа.

Главни циљ пројекта WholEUGrain је ширење искустава Данског партнерства за цјеловите житарице (WGP) у другим европским земљама, како би се пружиле потребне компетенције и знање о томе како покренути и водити јавно-приватно партнерство и временом повећати унос цјеловитих житарица у популацији.

Општи циљеви пројекта су: пропомиција доброг здравственог статуса кроз здраве начине исхране, превенција незаразних болести, смањити неједнакости у погледу приступа здравој храни, успоставити подстицајна окружења за здраве стилове живота кроз јавно-приватно партнерствo.

Пројекат је започео 2019. године у сарадњи са пројектним партнерима из четири земље (Данска, Румунија, Словенија и Босна и Херцеговина), предвиђено је да траје до краја 2022. године, а финансиран је од стране Трећег програма из области здравства  у Европској унији.
Број отварања: 2916
Датум објаве: 31.03.2022.