Свјетски дан планете Земље, 22. април


Међународни Дан планете Земље обиљежава се широм свијета различитим манифестацијама са циљем скретања пажње грађана на значај очувања природе и спрјечавања негативних посљедица по животну средину. Први дан планете земље  одржан  22. априла 1970. године. Циљ обиљежавања Дана планете Земље јесте упозорење на опасности које пријете животу на Земљи, екосистемима и урбаним зонама, усљед развоја индустрије, повећане потрошње енергије, глобалног загријавања и климатских промјена.


Тема Дана планете Земље 2016. год. је била „Дрвеће за Земљу“. Те године је задан амбициозан циљ, садња 7.8 милијарди садница, по  једна  за сваку особу на планети до 2020 године.

Тема овогодишњег Дана Планете је ''Животна средина и климатска писменост - освијештеност''. Прије него што можемо да ријешимо тешке пријетње по животну средину са којима се суочавамо у 21. вијеку морамо створити грађане који су  образовани и освијештени у погледу значаја очувања  животне средине, као и о локалним и глобалним еколошким питањима. Образовање је основ за напредак.

За три године, тачније 2020. године обиљежава се 50.  годишњица Дана планете Земље. До тада имамо циљ  да сваки ученик широм свијета заврши средњошколско образовање као писмен грађанин животне средине и климатски освијештен. На тај начин свјетска популација постаће свјесна своје одговорности према планети на којој живи и смањити негативан утицај на животну средину.

Један од начина да се да допринос  очувању животне средине и смањи загађење ваздуха, а при томе смањи ризик за настанак гојазности и масовних незаразних болести је и повећање физичке активности. Смањење употребе моторних возила, преусмјеравање саобраћаја из најужих градских језгара, озелењавање  градова, промоција бициклизма, неки су од начина како се у урбаним срединама настоји ублажити и смањити штетан утицај по животну средину.

Летак ЈЗУ Института за јавно здравље о физичкој активности и здрављу можете погледати овдје.

 

Припремила: Весна Рудић Грујић, спец. хигијене и здравствене екологије
Број отварања: 1538
Датум објаве: 06.04.2017.