Европска/свјетска недјеља имунизације, конференција за новинаре


Поводом Европске/свјетске седмице имунизације, у Бањалуци су данас, 25.04.2017. год., одржане конференција за новинаре и радионица која је и централна манифестациај обиљезавање седмице имунизације ове године. У овој седмици,  земље широм европског региона се уједине под слоганом Европске недјеље имунизације „Спријечити, заштитити, вакцинисати“, спроводећи активности за промовисање значаја вакцинације и добробити коју она представља за јавно здравље.


На конференцији за новинаре, којој су поред представника Института и Министарства здравља и сопцијелне заштите присуствовали и предтсвници СЗО и УНИЦЕФ-а у БИХ, наглашено је да је неопходно повећати обухват вакцинацијом, подизањем свијести о значају имунизације међу родитељима и старатељима, здравственим радницима, доносиоцима одлука и политика и медијима.

Специјалиста епидемиологије ИЈЗ РС Јања Бојанић оцијенила је да је обухват имунизације у Српској незадовољавајући, што може да доведе до епидемија морбиле, рубеоле и паротитиса, односно свих 10 заразних болести против којих се врши обавезна вакцинација. Према њеним ријечима, обухват је незадовољавајући углавном због недовољног нивоа знања и одговорности родитеља, али и негативних ставови неких здравствених радника. Бојанићева је нагласила да проблем који је присутнан код нас и у земљама окружења је пад обухвата, поготово код примања вакцине против морбила, рубеоле и паротита, упркос епидемијама које се региструју у 14 земаља европског региона.
Према њеним ријечима, у Српској је обухват МРП вакцином најнижи у односу на остале вакцине и износи у просјеку 74 одсто, а да би био оцијењен као добар треба да достигне 95 одсто. 
То може да доведе до тога да се поново срећемо са висококонтагиозним болестима као што су дифтерија и тетанус, које генерације студената и љекара нису имали прилике да виде, појаснила је Бојанићева.  Она је поручила да је БиХ за полиомијелитис, односно дјечију парализу, али и одређене друге заразне болести оцијењена као земља високог ризика, а главни индикатор је обухват дјеце која се вакцинишу. Нагласила је да је имунизација најисплативија инвестиција у здравству. 

Помоћник министра здравља РС Амела Лолић оцијенила је забрињавајућим обухват имунизације у прошлој години, који је износио између 80 и 90 одсто дјеце.  Она је рекла да се програми имунизације суочавају са великим изазовима, због дезинформација о вакцинама које шире разне интересне групе, растућим трошковима имунизације и прекидима у снабдијевању и новим захтјевима које поставља тржиште вакцина у оквиру приблжавања земаља ЕУ.  Лолићева је подсјетила да су вакцине дале огроман допринос у очувању здравља становништва, укључујући искорјењивање великих богиња и приближавање искорјењивању дјечије парализе, као и да се према подацима Свјетске здравствене организације /СЗО/, захваљујући вакцинацији, сваке године у свијету спријечи између два до три милиона смртних исхода. 
Тема овогодишње кампање, чији је циљ да се повећа обухват вакцинације, је `Вакцине дјелују`. Компликације заразних болести најчешће се јављају код дјеце млађе од пет година, због чега је и правовремена вакцинација најбоља заштита за њих, нагласила је Лолићева и подсјетила да 19,4 милиона дјеце у свијету не добија ни основне вакцине, због чега око 1,5 милиона дјеце годишње умире од болести које су могле да буду спријечене вакцинама. 

Шеф Канцеларије СЗО у БиХ Виктор Олшавски истакао је да је од јануара до данас пријављено 500 случајева морбила оспица у Европи, док је у Румунији забиљена 24. смрт од морбила због ниске покривености вакцинацијом, те је неопходно обезбиједити покривеност имунизацијом од 95 одсто. 

Представник Регионалне канцеларије СЗО за Европу Катрин Бак Хаберсуд поручила је да вакцине заиста дјелују, те да и дјеца и одрасли треба да провјере свој статус вакцинисаности и да се ванкцинишу. 

 

Након централне манифестације, услиједиће серија промотивних активности, које укључују обуке здравствених радника, предавања за студенте здравствене струке, конференцију за медије, промоцију имунизације кроз сарадњу са медијима, дистрибуцију здравствено-васпитног материјала и бројне друге активности. Циљ кампање овогодишње седмице имунизације је да се повећа обухват вакцинацијом, подизањем свијести о значају имунизације међу родитељима и старатељима, здравственим радницима, доносиоцима одлука и политика и медијима.

 

 

 

Припремила: Милка Мрђа, ПР
Број отварања: 2248
Датум објаве: 25.04.2017.