Међународни дан физичке активности, 10. мај


Свјетска здравствена организација (СЗО) је у циљу подизања свијести цјелокупне јавности о значају и важности редовне физичке активности у очувању и унапређењу доброг здравља и благостања 10. маја 2002. године покренула глобалну иницијативу за обиљежавање међународног дана физичке активности.


Овај дан је познат под слоганом „Кретањем до здравља“, а односи се на умјерену физичку активност без обзира на садржаје, мјесто и вријеме извођења. Циљна група је цјелокупна популација уважавајући све различитости у смислу узраста, пола, вјерске, расне, социјалне, економске и етичке припадности.

О значају физичке активности говори и податак да је још један дан у години посвећен физичкој активности осим 10. маја, а то је 6. април. Ове године мото Свјетског дана физичке активности, који се обиљежава 6. априла био је „Активна особа! Сретна особа! (eng. Active Person! Happy Person!)

Овогодишњи мото Свјетског дана физичке активности управо указује на циљ и значај физичке активности, која не доводи само до повећања издржљивости и мишићне масе, уз повећање енергетског расхода и губитка тјелесне масе, него и до унапређења менталног здравља и  превенције настанка депресије.

Будући да одсуство физичке активности доприноси настанку и погоршању хроничних незаразних обољења циљ сваке државе је створити услове у којима ће становништво бити физички активно. 

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске је у циљу унапређења знања и промјене ставова у погледу значаја физичке активности, уз помоћ стручњака из различитих области израдило Водич за физичку активност намијењен тимовима породичне медицине, као и промотивне материјале намијењене општој популацији, здравој и обољелој од одређених хроничних незаразних обољења.

За више информација погледати промотивне материјале „Покрените се“, „Предности физичке активност“ и „Препоруке за физичку активност“ на електронској страници како слиједи:

Pokrenite se http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/MZSZ/Documents/Pokrenite%20se!.pdf

Prednosti fizičke aktivnosti http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/MZSZ/Documents/Prednosti%20fizicke%20aktivnosti_liflet.pdf

Preporuke za fizičku aktivnost http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/MZSZ/Documents/Preporuke%20za%20fiz.%20aktivnost_liflet.pdf

 

Припремила: Др Драгана Стојисављевић, спец. хигијене и здравствене екологије
Број отварања: 2799
Датум објаве: 28.04.2017.