Саопштење за јавност


У сусрет обиљежавању Свјетског дана хране, 16. октобра, Институт за јавно здравство Републике Српске у наредном периоду промовисаће значај цјеловитих житарица и оброка од цјеловитих житарица у општој популацији и предшколским установама под називом „Здрав сендвич“.


Тим поводом позвали смо све предшколске установе у Републици Српској да се придруже наведеној иницијативи реализацијом различитих активности које ће бити посвећене изради здравог сендвича са циљем промоције оброка од цјеловитих житарица међу дјецом, родитељима и цјелокупном локалном заједницом. Фотографије свих активности које се буду реализовале током септембра и октобра 2022. године, у вези са израдом здравог сендвича и промоцијом цјеловитих житарица, биће објављене на на друштвеним мрежама Института до краја октобра.

У оквиру ове иницијативе, на званичној интернет страници и друштвеним мрежама Института биће објављени и рецепти за здраве сендвиче како за дјецу тако и за родитеље.

Такође поводом обиљежавања овогодишњег Свјетског дана хране, Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (FAO) објавила је конкурс за избор најбољег цртежа за дјецу од 5 до 19 година, а све информације о овоме доступне су на линку https://www.fao.org/world-food-day/contest/en

Институт за јавно здравство Републике Српске учествује у имплементацији Европске акције за партнерства за цјеловите житарице (WholEUGrain) чије активности имају циљ да истакну значај цјеловитих житарица које представљају најзаступљенију храну за исхрану људи и обезбјеђују највећи дио дневног енергетског уноса, те чине основу пирамиде исхране.

Више информација о значају цјеловитих житарица у исхрани и рецепте за израду здравог сендвича можете наћи на wеб сајту ЈЗУ Института за јавно здравство https://www.phi.rs.ba/index.php?view=kategorija&id=50

 
Број отварања: 2796
Датум објаве: 23.09.2022.