VI едукација епидемиолога – утисци


У оквиру пројекта ЕРИ-Хеалтх – Јавноздравствена спремност за епидемије и ванредне ситуације које прелазе границе држава (Public Health Preparedness for Cross-border Epidemics and Emergencies) који спроводе три пројектна партнера – ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске, Завод за јавно здравство Сисачко-мославачке жупаније и Институт за јавно здравље Црне Горе, одржана је 6. дводневна едукација за специјалисте епидемиологије.

Теме едукације „Прекогранични надзор над антропозоонозама и векторским болестима и истраживање епидемије“  и „Надзор и контрола вектора“ обрађене су кроз четири предавања врсних стручњака из ових области, из земаља региона.


Векторске болести чине више од 17% свих заразних болести и представљају једну од главних пријетњи здрављу људи широм свијета. Сваке године постоји више од 700.000 смртних случајева од болести као што су маларија, денга, шистосомијаза, лајшманијаза, Chagasova болест, chikungunya, болест вируса Зика, жута грозница, грозница Западног Нила, јапански енцефалитис, крпељски менингоенцефалитис и онхоцеркоза. Дистрибуција векторских болести одређена је сложеним скупом демографских, еколошких и друштвених фактора. Европски регион, са широком разноликошћу климе и топографије, је ендемичан за многе векторске болести, а увођењем инвазивних врста комараца и географским ширењем неких аутохтоних врста, повећава се и ризик од појаве нових и  неких векторских болести које су у прошлости елиминисане са овог подручја.

Једна од учесница едукације била је и др Јулија Краљ, епидемиолог из регионланог центра ЈЗУ Института за јавно здравство Републике Српске из Требиња која је истакла да су сва четири предавања била веома корисна за полазнике ове едукације. “Област антропозооноза и векторских болести је веома широка, разнолика и, гледајући са аспекта здравственог професионалца, веома интересантна. Предавачи су презентовали доста корисних, актуелних информација, али и личних искустава, стечених учешћем у неким од пројеката прекограничне сарадње у контроли вектора”, нагласила је др Краљ.

Додала је да оно што се може извући као један заједнички закључак из свих предавања је да се једино мултидисциплинарним јавноздравственим приступом, уз активно учешће становништва (мобилизацију заједнице) може доћи до успостављања дјелотворне контроле вектора и превенције настанка и сузбијања векторских болести.

Такође је навела да су за све полазнике едукације биле веома корисне информације у вези са Интегрисаним системом контроле комараца (IPM- Integrated Pest Management) који има циљ смањење бројности комараца, минимизирање економских и здравствених трошкова, као и трошкова везаних за очување природе. “Свједоци смо да је неадекватна и претјерана употреба пестицида нанијела огромне штете и има дуготрајан негативан утицај на животну средину и здравље људи”, рекла је др Краљ.

Подсјетила је да би требало више да се ради на континуираној едукацији становништва, јер без ангажмана и мобилизације заједнице се не може успоставити одрживо управљање векторима. “Као што је проф. Д. Петрић нагласио у свом предавању, нове, савременије методе сузбијања вектора треба интегрисати са већ постојећим. Међутим, за све ово је неопходна и једна јака политичка подршка, односно обезбјеђивање неопходних људских и финансијких ресурса”, закључила је др Јулија Краљ.  
Број отварања: 2629
Датум објаве: 09.11.2022.