Изјава са едукације за санитарне инжењере/санитарно-еколошке инжењере


У оквиру пројекта ЕРИ-Хеалтх – Јавноздравствена спремност за епидемије и ванредне ситуације које прелазе границе држава (Public Health Preparedness for Cross-border Epidemics and Emergencies) који проводе три пројектна партнера– ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске, Завод за јавно здравство Сисачко-мославачке жупаније и Институт за јавно здравље Црне Горе, одржана је четврта едукација за санитарне инжењере/санитарно-еколошке инжењере на тему „Векторске болести од прекограничног значаја (инфекције које се преносе комарцима, лајмска борелиоза и друге крпељске инфекције)“  09. и 10. 11. 2022.


Маријан Плахутник, дипломирани санитарни инжењер из Службе за епидемиологију Завода за јавно здравство Сисачко-мославачке жупаније изјавио је да је изузетно задовољан одржаном едукацијом и начином на који су предавачи излагали информације и искуства стечена теренским радом.

„Оно што бих издвојио као битно и што би нам користило у даљем раду су методе мониторинга комараца чија су искуства слична из земаља регије Републике Српске, Црне Горе и Хрватске. Што се тиче инфекција које преносе крпељи истакао бих методу којом колеге у регији прикупљају податке. На подручју наше жупаније још не радимо мониторинг крпеља, али се надам да би у скорој будућности могли примјењивати исте методе које користе и наше колеге из regije. Од иузетне је важности да се овакви пројекти редовно одржавају како би могли размијенити искуства која ће нам допринијети у даљњем спрјечавању и сузбијању векторских болести. Желим пуно среће и успјеха свим колегама у даљњем раду“, изјавио је Маријан Плахутник, дипломирани санитарни инжењер из Завода за јавно здравство Сисачко-мославачке жупаниje.
Број отварања: 2448
Датум објаве: 28.11.2022.