Свјетски дан прања руку, 15.октобар


Сваког 15. октобра обиљежава се Међународни дан прања руку чији је циљ повећање свијести и разумјевања о значају прања руку сапуном, као ефикасном и приступачном начину да се спријечи болест и продужи зивот. Свјетски дан прања руку основан је од стране Глобалног јавно-приватног партнерства за прање руку и представља прилику да се осмисле, тестирају и потврде креативни начини за подстицање људи да перу руке сапуном у критичним моментима.

  


Свјетски дан прања руку је осмишљен да:

  • Подстиче и подржава глобалне и локалне акције (културе) прања руку сапуном
  • Скрене пажњу на навике прања руку широм свијета
  • Подигне свијест о предностима прања руку сапуном

Први свјетски дан прања руку одржан је 2008. године када је више од 120 милиона дјеце прало руке сапуном у више од 70 земаља. Од 2008. године заједнице и националне владе су користили свјетски дан прања руку како би се ширила свијест о значају прања руку, изградњи умиваоника и славина, те указали на једноставност и значај чистих руку. Сваке године, више од 200 милиона људи широм свијета, учествује у обиљежавање Свјетског дана прања руку, који је и званично потврђен од великог броја влада, међународних институција, организација цивилног друштва, невладиних организација, приватних установа и појединаца.

Тема Свјетског дана прања руку 2017. године је "Наше руке, наша будућност" (Our hands, our future). Тема подсјећа да ''једноставно'' прање руку штити наше здравље, али нам такође омогућава да изградимо нашу сопствену будућност, као и будућност заједнице и свијета. Пошто је прање руку ефикасан и приступачан начин да постигнемо те циљеве има снагу да побољша приступ образовању за дјецу, заштиту здравља пацијента и заједнице и смањи неједнакости. Промовисање предности и праксе прања руку сапуном, као и подстицање приступа и побољшања хигијенских услова, помоћиће нам да идемо ка будућности у којој ће се тај потенцијал реализовати.

Без обзира на нашу улогу у друштву, сви можемо обиљежити Свјетски дан прања руку.

 

Општирније на: https://globalhandwashing.org/global-handwashing-day/

 

Припремила: др Борка Котур, Служба за хигијену
Број отварања: 1958
Датум објаве: 04.10.2017.