Одржана завршна конференција ERI-HEALTH пројекта - Јавноздравствена спремност за епидемије и ванредне ситуације које прелазе границе држава


У Бањалуци је данас, у организацији Института за јавно здравство Републике Српске у сарадњи са Заводом за јавно здравство Сисачко-мословачке жупаније и Институтом за јавно здравље Црне Горе, одржана завршна конференција ERI-HEALTH пројекта-Јавноздравствена спремност за епидемије и ванредне ситуације које прелазе границе држава.


Менаџер пројекта и начелник Центра за развој здравственог система и међународну сарадњу у Институту Аљоша Ђудуровић, изјавио је новинарима да је здравствени систем значајно унапријеђен у борби против вируса и заразних болести кроз едукацију стручног кадра, те анализом лабораторијских преносника болести и набавком опреме. Нагласио је да је вриједност пројекта око милион евра, а у протекле двије године појачани су капацитети из неколико области, када је ријеч о вирусима и заразним болестима.

 

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Амела Лолић истакла је значај успостављања прекограничне сарадње у области медицине, како би се заједничким снагама дао одговор на различите изазове. Она је додала да је главни циљ да повећамо здравствену заштиту грађана, а овај пројекат значајно је допринио томе, те изразила задовољство што постоје најаве да ће пројекат бити настављен.

 

Директор Завода за јавно здравство Сисачко-мословачке жупаније Инослав Бркић рекао је да су кроз овај програм постигнути значајни резултати и да је набављена најмодернија опрема и да је унапређење превентивне медицине заједнички интерес свих. Он је додао и да је план да се сарадња настави, јер постоје бројне теме за нова теренска испитивања.

 

Директор Института за јавно здравље Црне Горе Игор Галић изразио је задовољство што је у региону успостављена сарадња с циљем да се унаприједи знање у медицини. Рекао је да је успостављена сарадња у регији, те извршена обука епидемиолога и санитарних инжињера, када је ријеч о заразним болестима.

 

У оквиру конференције одржана је и панел дискусија на којој су размијењена искуства у вези са појавом вируса корона али и осталих заразних болести које представљају пријатњу јавном здрављу. Истакнута је важност континуиране сарадње сусједних земаља не само у оквиру заразних болести већ и шире.
Број отварања: 2094
Датум објаве: 23.02.2023.