Почетак вакцинације против грипе за сезону 2017/2018, конференција за новинаре, 19.10.2017.


Институт за јавно здравство Републике Српске, на данашњој конференцији за новинаре најавио је као и претходних година, провођење комерцијалном вакцином вакцинације против грипе за текућу сезону,  2017/2018 године,.

Вакцинација ће почети 26.10.2017. године, проводиће се сваким радним даном од 8,00 до 14,00 часова у Институту, а цијена једне дозе вакцине је 18,00  КМ.


Како је истакла начелница Службе за епидемиологију Љубица Јандрић, вакцинација се препоручује свим особама које желе смањити ризик оболијевања од грипе, развој компликација, погоршање постојеће хроничне болести, посјете љекару, изостанке с посла, итд. Вакцинација се препоручује хроничним болесницима од свих органа и органских система (срце и крвни судови, плућа, бубрези, метаболизма-дијабетес, централни нервни систем и др.), старијим особама, особама које су професионално или приватно у контакту с особама које припадају ризичним групама, здравственим радницима,  запосленим у секторима и службама од јавног значаја (полиција, просвјета, банке, поште, комунална и транспортна предузећа, итд), као и особама које његују малу дјецу и старије особе. Особе које имају било коју акутну инфекцију и повишену температуру, требају сачекати са вакцинацијом до оздрављења.

Јандрић је препоручила да се грађани што прије вакцинишу, јер је након вакцинације потребно најмање двије седмице да се развије заштита против ове болести.

Истовремено у амбулантама породичне медицине, у свим здравственим установама, почеће и вакцинација против грипе за категорије становништва које имају право на бесплатну вакцину, а која је обезбијеђена од стране Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Др Јела Аћимовић је изјавила да је као и претходних година почео је надзор над акутним респираторним инфекцијама (АРИ), обољењима сличним грипи (ИЛИ) и тешким акутним респираторним инфекцијама (САРИ). Додала је да се надзор проводи путем збирних пријава према полу и узрасним категоријама, које се из свих домова здравља и КЦ/болница, седмично достављају Институту подсредством регионалних центара. Надзор је почео у 40. недјељи, односно 02.10.2017. године, а сви подаци након анализе биче објављивани и на сајту Института www.пхи.рс.ба

Аћимовић је истакла да се и ове сезоне наставља са посебном врстом надзора над грипом тзв. сентинел надзор, који је као такав уведен прије двије сезоне. Овај надзор подразумијева узимање узорака од обољелих према одређеном распореду у репрезентативном узорку популације. Аћимовић је поновила да је сврха ове врсте надзора је праћење оптерећења популације грипом, откривање нових сојева вируса, заступљеност респираторних болести у односу на све друге разлоге јављања љекару или хоспитализација. У сентинел  надзор и даље су укључени и Универзитетски клинички центар РС и Дом здравља Бања Лука.

 

Припремила: Милка Мрђа, портпарол ИЈЗ РС
Број отварања: 2070
Датум објаве: 19.10.2017.