Одржана радионица на тему "Имплементација Правилника о условима и начину остваривања исхране, хигијене, његе, превентивне здравствене и социјалне заштите дјеце у предшколској установи и Стандарда и норматива исхране", 07.11.2017.


У Институту за јавно здравство РС одржана је је радионица на тему "Имплементација Правилника о условима и начину остваривања исхране, хигијене, његе, превентивне здравствене и социјалне заштите дјеце у предшколској установи и Стандарда и норматива исхране".

Квалитетна исхрана дјеце у вртићима основни је предуслов за правилан раст, развој, добро здравствено стање, психофизичку кондицију, одбрамбену способност организма и одвијање свих виталних функција, изјавила је прије почетка радионице новинарима помоћник министра за предшколско, основно и средње образовање Републике Српске Радмила Коцић Ћућић.
Она је истакла да ће ресорно министарство истрајати у њиховој примјени, како би боравак дјеце у предшколским установама био сигуран. Коцић Ћућић је подсјетила да је примјена Правилника у предшколским установама почела крајем октобра прошле године, нагласивши да су прије тога важиле норме о исхрани у вртићима из седамдесетих година.

Први пут имамо јасан показатељ шта би вртићи требало да имају, од исхране до хигијенских услова, рекла је Ћућићева и додала да је циљ да се добије на квалитету, истичући да су Правилником јасно прописане све одредбе шта један вртић треба да испуни да би дјеца имала квалитетан боравак. 

Координатор спровођења иницијативе "Предшколске установе-пријатељи здраве исхране" Драгана Стојисављевић је истакла да је анализа јеловника у пет вртића у различитим крајевима Српске показала да нутритивне вриједности у погледу одређених макро и микро нутријената у исхрани дјеце предшколске доби не задовољавају најновије препоруке Свјетске здравствене организације. 
То је била база да покренемо иницијативу да се у Српској уради подзаконски акт и стандарди и нормативи који ће дефинисати област исхране дјеце предшколске доби, рекла је Стојисављевићева, која је и један од аутора Стандарда и норматива исхране у предшколским установамау Републици Српској. 
Она је додала да је ранијом анализом јеловника евидентиран снижен унос протеина, повећан унос засићених масти у исхрани дјеце предшколске доби, затим повећан унос натријума и соли, али и снижен унос калцијума, јода и неких битних елемената у периоду раста и развоја дјеце. 
Стојисављевићева је рекла да се Правилником, односно стандардима прехране, предлаже да предшколске установе дјеци сваки дан на јеловницима обезбиједе поврће, млијеко или нешто из групе млијечних производа, затим месо, рибу, јаја, те воће. 
Она је рекла да се Правилник у вртићима у Српској проводи нешто мало мање од годину дана, нагласивши да је веома битно да и родитељи заједно са предшколским установама подрже примјену стандарда и норматива. 
Стојисављевићева је навела да би стручне радионице, које ће бити одржане и у Бијељини, Требињу и Источном Сарајеву, требало да разјасне да јеловник не треба да буде скупљи, те да је битно да се намирнице правилно бирају и да буду заступљене све групе намирница у свакодневном јеловнику са домаћег тржишта. 
Главни републички здравствени инспектор Десимир Миљић је рекао да се предшколске установе у Српској придржавају Правилника. 
Он је рекао да су представници Инспектората на радионицама представницима предшколских установа указали да се дјеци сервира безбједна храна, а указано је и на неке одредбе прописа које се односе на здравствену заштиту и социјалну заштиту. 
Миљић је рекао да се спроводе редовне инспекцијске контроле, те да Институт за јавно здравство Српске испитује нутритивне вриједности хране четири пута годишње у свим предшколским установама Српске. 
Радионице за представнике предшколских установа под називом "Имплементација Правилника о условима и начину остваривања исхране, његе, превентивне здравствене и социјалне заштите дјеце у предшколској установи и Стандарда и норматива исхране" организује Институт за јавно здравство Републике Српске, Министарство просвјете и културе и Министарство здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске у сарадњи са УНИЦЕФ-ом.

 

Припремила: Милка Мрђа, портпарол ИЗЈ РС
Број отварања: 2005
Датум објаве: 08.11.2017.