Извјештај о надзору над инфлуенцом у 1. недјељи 2018. год.


Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, је почео у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

У болницама Републике Српске у току 1. Седмице 2018. године пријављена су 2 случаја тешке акутне респираторне инфекције (SARI), који захтијевају хоспитализацију, а од почетка сезоне пријављено је укупно 27 обољелих.

Од почетка сезоне са сентинел мјеста, узето је укупно 38 узорака од обољелих (ILI – 29,  SARI – 9), а резултати микробиолошке анализе у протеклој седмици су утврдили 1 позитиван ILI случај на вирус Инфлуенце тип А (Н3), тако да је ово први потврђени случај вируса грипа у Републици Српској. Остали анализирани узорци су били негативни.


У 1. недјељи 2018. године, oд стране домова здравља пријављено је  2.025 обољелих од акутних респираторних инфекција (АRI), и 415 обољења сличних грипи (ILI) што је нешто мање у односу на претходну недјељу. Од почетка сезоне, регистровано је укупно 26.294 акутних респираторних инфекција (АRI), и 8.059 обољења сличних грипи (ILI). Према узрасној структури, највећи број обољелих од ILI инфекција је групама предшколске (0-4) и школске дјеце (5-14), а најнижа у најстаријој узрасној групи (65 и >). Највиша стопа инциденције ILI обољења је у регији Источно Сарајево, затим Бања Лука и Требиње, а најнижа у регији Бијељина.

Према подацима Европског центра за контролу болести (ECDC) и Свјетске здравствене организације (SZO) интензитет активности грипе је и даље углавном на ниском нивоу, географска раширеност у највећем броју земаља је спорадична,  у осталим је различита од локалне, регионалне до раширености по цијелој територији. Од укупног броја узетих узорака од обољелих са сентинел мјеста, 44% је било позитивно на вирус грипа, што је више у односу на претходну седмицу. Од укупног броја позитивних узорака, највећи постотак - 64% је тип B (Yamagata 98%, Victoria 2%), затим тип A - 36% (H1N1pdm09 71%, H3N2 29%).

Вакцинација против грипе комерцијалном вакцином у Институту за јавно здравство Републике Српске је завршена за лица која се вакцинишу према властитом избору. Ове сезоне забиљежена је већа заинтересованост становништва за вакцинацију против грипа, тако да су набављене количине потрошене у веома кратком року.  Вакцинација за приоритетне категорије обољелих које имају право на бесплатну вакцину од стране Фонда здравственог осигурања Републике Српске је проведена у надлежним амбулантама педијатријске и породичне медицине припадајућих домова здравља.

Без обзира што су респираторне инфекције са ниским интензитетом активности, због  утврђене присутности вируса грипа, сезоне и нестабилних временских прилика (осцилација температура), очекује се повећано оболијевања грипа од свих респираторних инфекција.

У циљу заштите од настанка и ширења грипа и других респираторних инфекција неопходно је у континуитету проводити опште превентивне мјере, односно примјењивати мјере колективне и личне хигијене као што су:

  • Провјетравање просторија више пута дневно
  • Избјегавање боравка у затвореном простору, већих скупова и блиских контаката са другим особама
  • Физичка активност прилагођена узрасту и боравак на чистом ваздуху
  • Хигијенско дијететски режим, исхрану прилагодити узрасту и потребама, користити више топлих напитака, затим воћа и поврћа (витамин Ц)
  • Приликом кашља и кихања кориштење папирних марамица а након сваке употребе одлагање на хигијенски начин
  • Редовно прање руку топлом водом и сапуном
  • Избјегавање кућних или болничких посјета код респиратоних  инфекција
  • У случају појаве болести, уз симптоматску терапију мировати до потпуног опоравка, а у случају погоршања болести обавезно се јавити доктору породичне медицине.

 

Припремила: мр сц. др Љубица Јандрић, спец. епидемиолог
Број отварања: 1529
Датум објаве: 11.01.2018.