Извјештај о надзору над инфлуенцом у 3. недјелји 2018. године


Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. године, је почео у 40 недјељи 2017. године  а завршава са 20 недјељом 2018. године.

У 3. недјељи 2018. године, oд стране домова здравља пријављено је  2.602 обољелих од акутних респираторних инфекција (АRI), и 991 обољења сличних грипи (ILI) што је пораст у односу на претходну недјељу и уклапа се у очекивани тренда јављања за овај период у сезони. Од почетка праћења сезоне, регистровано је укупно  31.183 акутних респираторних инфекција (АRI), и 9.824обољења сличних грипи (ILI). Према узрасној структури, највећи број обољелих од ILI инфекција је групама предшколске (0-4) и школске дјеце (5-14), а најнижа у најстаријој узрасној групи (65 и >). Према регионалној дистрибуцији, највиша стопа инциденције ILI обољења је и даље у регији Источно Сарајево, затим Бања Лука и Требиње, а најнижа у регији Бијељина.

У болницама Републике Српске у току 3. недјеље 2018. године пријављено је 9 случаја тешке акутне респираторне инфекције (SARI), који захтијевају хоспитализацију, а од почетка сезоне пријављено је укупно 43 обољелих.


Од почетка сезоне са сентинел мјеста, узето је укупно 42 узорака од обољелих (ILI - 32,  SARI - 10), а резултати микробиолошке анализе су потврдили 6 позитивних случајева (5 -ILI, 1- SARI) на вирусе инфлуенце. Субтипизацијом позитивних ILI узорака  утврђено је    1 позитиван на вирус инфлуенце тип А (Н3), и 4 позитивна на вирус инфлуенце тип В/Yamagata, а 1 SARI случај је такође тип В/Yamagata. Остали анализирани узорци су били негативни.

Према подацима Европског центра за контролу болести (ECDC) и Свјетске здравствене организације (SZO) интензитет активности грипе је порасту у земљама сјеверне, јужне и западне Европе, а географска дистрибуција је од локалне, регионалне а у највећем броју земаља захвата цијелу територију. Од укупног броја узетих узорака од обољелих са сентинел мјеста, 42% је било позитивно на вирусе грипа, што је приближно исто као и претходне седмице. Од укупног броја позитивних узорака, 65% је тип B (Yamagata, Victoria), 18% - тип А(Н1), 12% тип A(H3), а 5% узорака је тип А без типизације.

Вакцинација против грипе комерцијалном вакцином у Институту за јавно здравство Републике Српске је завршена за лица која се вакцинишу према властитом избору. Ове сезоне забиљежена је већа заинтересованост становништва за вакцинацију против грипа, тако да су набављене количине потрошене у веома кратком року.  Вакцинација за приоритетне категорије обољелих које имају право на бесплатну вакцину од стране Фонда здравственог осигурања Републике Српске је проведена у надлежним амбулантама педијатријске и породичне медицине припадајућих домова здравља.

Због извјесног очекиваног повећања интензитета активности и присутности вируса грипе у циркулацији, нестабилних временских прилика (осцилација температура), очекује се повећано оболијевања од грипа и свих других респираторних инфекција.

У циљу контроле појаве и ширења грипа и других респираторних инфекција у овом периоду неопходно је у континуитету проводити све мјере за спречавање и сузбијање ових инфекција, а то су:

  • Провјетравање просторија више пута дневно
  • Избјегавање боравка у затвореном простору, већих скупова и блиских контаката са другим особама
  • Физичка активност прилагођена узрасту и боравак на чистом ваздуху
  • Хигијенско дијететски режим, исхрана прилагођена узрасту и потребама, кориштење топлих напитака, затим воћа и поврћа (витамин Ц)
  • Приликом кашља и кихања кориштење папирних марамица а након сваке употребе одлагање на хигијенски начин
  • Редовно прање руку топлом водом и сапуном
  • Избјегавање кућних или болничких посјета у случају респиратоних  инфекција
  • У случају појаве болести, уз симптоматску терапију мировати до потпуног опоравка, а у случају погоршања болести обавезно се јавити надлежном др медицине (породична, педијатар).

Припремила: мр сц др Љубица Јандрић, спец. епидемиолог 
Број отварања: 1545
Датум објаве: 24.01.2018.