Европска недјеља превенције карцинома грлића материце, 28.01.- 03.02.2018


Европска недјеља превенције рака грлића материце, ове године се обиљежава  од  28.1.2018 до 3.2.2018.год. са  циљем подизања свијести жена о раку грлића материце и његовој превенцији. Носилац активности, које се у свијету организују, је Европска асоцијација за рак грлића материце (ECCA), која представља мрежу организација и појединаца широм Европе који  су припремили и  дистрибуирају  информације засноване на доказима о узроцима рака грлића материце и важности организовања и провођења превентивних програма.


Слоган овогодишње Европске недјеље превенције је: «Стоп раку грлића материце».  Брошеви, „Бисер мудрости“ представљаju знак јединствене борбе против рака грлића материце те заједнички, глобални напор подизања свијести о овој врсти рака и начинима његовог спречавања.

Рак грлића материце је најпревентабилнија врста рака због познатог узрочника, релативно дугог периода између инфекције и настанка рака, те због постојања раног откривања болести помоћу скрининг теста (Папа тест). Добро организовани скрининг програми могу да спријече и до 80% случајева рака грлића материце, откривајући премалигне промјене. Управо је зато важно подићи свијест жена о важности одласка на редовне гинеколошке прегледе. Најефикаснија мјера примарне превенције је имунизација против хуманог папилома вируса. Ова интервенција је исплатива, поготову у земљама где су ресурси ограничени, учесталост ХПВ инфекције висока, а обухват превентивним прегледима низак. Имунизација не искључује потребу за обављањем превентивних прегледа будући да постојеће вакцине не штите од свих типова ХПВ.

Према подацима Свјетске здравствене организације у свијету се годишње региструје пола милиона нових случајева карцинома грлића материце. У Европском региону, рак грлића материце, други је по учесталости карцинома код жена од 15. до 44. године живота.

Према подацима Института за јавно здравство Републике Српске, у Репблици Српској је током 2015. године регистровано 226 нових случајева са инциденцијом од 22,9/100.000. У истом периоду је умрло 46 жена са морталитетом од 3,8/100.000, а у току 2016 године болнички је лијечено 518 жена од рака грлића материце. Највећи број болнички лијечених жена, било је животне доби ≥ 55 година.

Значајни фактори ризика за настанак рака грлића материце су: сексуалне навике (рано ступање у сексуалне односе, велики број сексуалних партнера), гениталне инфекције хуманим папилома вирусима, пушење, ослабљен имунитет, начин живота (лоши социоекономски услови), насљедни фактор, нередовни гинеколошки прегледи.

Данас се сматра да је најважнији фактор ризика за настанак рака грлића материце инфекција хуманим папилома вирусом, који се углавном преноси сексуалним контактом. Постоји више од 100 типова хуманог папилома вируса од којих се најмање 13 типова (високоризични типови вируса) везује за појаву рака. Два најчешћа типа хуманог папилома вируса вируса, тип 16 и тип 18, узрокују 70% случајева рака грлића материце и преканцерозних лезија на грлићу материце.

Тренутно у свијету постоје двије врсте вакцина које штите од два најчешћа хумана папилома вируса (тип 16 и 18). Резултати клиничких студија показују да су обе вакцине сигурне и веома ефективне у превенцији инфекције узроковане хуманим папилома вирусом типа 16 и 18 и најдјелотворније су уколико се приме прије могућег контакта са вирусом, то јест прије ступања дјевојака у сексуалне односе.

Имајући у виду да вакцина садржи два или четири типа која нјачешће доводе до карцинома грлића материце, а да је познато око 40 онкогених типова, и поред увођења препоручене имунизације, редовни гинеколошки прегледи и Папа тест би и даље били међу најважнијим мjерама превенције овог карцинома.

У Републици Српској, Програм превенције и контроле незаразних болести, који је донијело Министарство здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске проводи се од почетка 2004. године у свим домовима здравља, са циљем смањења оболијевања, умирања и инвалидиности од водећих незаразних болести (кардиоваскуларне, малигне болести и шећерне болести). Све жене у Републици Српској преко 25 година живота, имају могућност да у оквиру овог Програма обаве бесплатан превентивни гинеколошки преглед једном у три године, а у случају ризика и чешће.

Основна порука свим женама је,  да је рак грлића материце малигна болест која се може сприjечити. Европска недјеља превенције рака грлића материце требала би подсјетити све жене да се више информишу о могућностима превенције рака грлића материце, те да закажу преглед код гинеколога, уколико то још увијек нису учиниле.

                       

Припремила: проф др Јања Бојанић, спец. епидемиолог

 
Број отварања: 1438
Датум објаве: 29.01.2018.