Институт за јавно здравство Републике Српске обиљежио Европску недјељу превенције рака грлића материце, 31.01.2018. год.


Институт за јавно здравство Републике Српске обиљежио је у четвртак, 31.01.2018. год. Европску недељу превенције рака грлића материце пригодном манифестацијом у Центру за културу и информисање у Фочи.


Директор Института Миодраг Марјановић говорио је о улози Института у превенцији и контроли болести и посебно истакао важност обиљежавања Европске недјеље која има намјеру да подигне свијест жена о редовним превентивним прегледима. Истакао је да Институт кроз своје активности спроводи политику Министарства здравља и социјалне заштите, односно Владе РС, која је још 2004. године донијела Програм превенције и контроле незаразних болести.

Продекан за науку и истраживање Медицинског факултета Фоча др Биљана Мијовић и директор Дома здравља Фоча др Мирослав Ристановић упознали су присутне са епидемиологијом рака грлића материце и доступним мјерама превенције истакавши да епидемиолошка ситуација ове врсте рака у Републици Српској све боља, али да се мора наставити са још интензивнијом примјеном прописаних и доступних мјера превенције.

У обиљежавању Европске недјеље борбе против карцинома грлића материце у Фочи  учествовали су  Медицински факултет Фоча, Дом здравља Фоча, Основна музичка школа Фоча, Савез студената и локални центар Комитета за међународну размјену студената медицине Републике Српске. Манифестација је дио активности, које се широм Европе спроводе под покровитељством Европске асоцијације за рак грлића материце (ЕЦЦА), са циљем  дистрибуције информација заснованих на доказима о узроцима рака грлића материце и важности организовања и провођења превентивних програма.

Према подацима Института за јавно здравство Републике Српске, у Републици Српској је током 2015. године регистровано 226 нових случајева са инциденцијом од 22,9/100.000. У истом периоду је умрло 46 жена са морталитетом од 3,8/100.000, а у току 2016 године болнички је лијечено 518 жена од рака грлића материце. Највећи број болнички лијечених жена, било је животне доби изнад 55 година.

Инфекција хуманим папилома вирусом (ХПВ) се сматра најважнијим фактором ризика за овај малигном. У већини земаља ЕУ, ХПВ вакцина  је уведена у календаре имунизације, јер је клиничким студијама утврђено да су ефикасне у превенцији ХПВ инфекција.

Редовни гинеколошки прегледи и Папа тест су и даље међу најважнијим мјерама превенције овог карцинома. Рак грлића материце је малигна болест, која се може спријечити.

 

Припремила: Милка Мрђа, ПР
Број отварања: 1568
Датум објаве: 05.02.2018.