У УКЦ РС држан курс „Промовисање и подржавање дојења у болницама пријатељима беба


У оквиру пројекта Института за јавно здравство Републике Српске - Центра за здравствени менаџмент, у периоду од 16. до 18. фебруара 2018. године у Клиници за гинекологију и акушерство УКЦ РС одржан је курс „ Промовисање и подржавање дојења у болницама пријатељима беба “ , а у оквиру УНИЦЕФ пројекта „ Акредитација болница - пријатеља беба”. Поред предавача и полазника из УКЦ РС, едукацији су присуствовали и полазници из породилишта Градишка, Приједор и Зворник, која су такође дио овог  пројекта.

  


 

Полазници курса, након ове едукације, биће оспособљени за даље преношење знања у здравственим установама у којима раде.
Координатор активности Центра за здравствени менаџмент у Институту за јавно здравство РС Аљоша Ђудуровић рекао је да је обука тренера први корак јер ће они потом на исти начин едуковати кључно особље у клиникама у четири породилишта у Републици Српској.

Он је навео да је улога Института да пружи стручну помоћ здравственим установама у примјени акредитационих стандарда у оквиру пројекта "Акредитација болница - пријатеља беба"и додао да подржавамо примјену 10 Уницефових корака ка успјешном дојењу и едукацији особља за примјену акредитационих стандарда.

Начелник Клинике за гинекологију и акушерство УКЦ-а Републике Српске Весна Ећим Злојутро рекла је да је та здравствена установа увијек промовисала дојење као нешто најбоље, и за новорођенче, и за мајку. Она је напоменула да се дојење бебе препоручјује најмање годину дана, док неке европске земље као што је Њемачка предлажу да траје и дуже.

Ећим Злојутро је додала да, према подацима Свјетске здравствене организације, највише доје мајке у најнеразвијенијим земљама, а у најразвијенијим земљама најобразованије.

Наводећи да се ова едукација одржава у оквиру акредитације Клинике за гинекологију и акушерство, она је рекла да је та клиника спремна да прати све протоколе Свјетске здравствене организације и оно што подразумијева савремено акушерство.

Помоћник генералног директора УКЦ-а за медицинске послове Слободан Хајдер рекао је да је ова едукација веома значајна за акредитацију Клинике за гинекологију и акушерство и УКЦ, истичући да ће унапређење струке побољшати рад и обезбиједити квалитетнији однос према пацијентима.

 

Припремила: Милка Мрђа, ПР
Број отварања: 1341
Датум објаве: 19.02.2018.